Hiusten pesu markettishampoolla. Mikä on 'ei-shampoota'-metodi?

Hiusten pesu markettishampoolla. Mikä on 'ei-shampoota'-metodi?

Raikkaan näköiset hiukset ilman shampoota. Onko se edes mahdollista? Näyttää siltä, että kaupallisesta shampoosta luopuminen on helppoa, sillä saatavilla on lukuisia vaihtoehtoisia hiustenpesumenetelmiä. Opi No Poo -menetelmän puhdistavat hyödyt.

Ennen kuin käy taas niin, että tartut ajattelemattomasti shampooseen tai alat panikoida huomatessasi, että se on juuri loppunut, lue tämä artikkeli.

Vahingoittaako shampoo hiuksia?

Yhä useammin keskustellaan ja kyseenalaistetaan shampoon käyttöä ja sen haitallisuutta. Loppujen lopuksi useimmissa tapauksissa tämä hiustenhoitotuote sisältää aggressiivisesti puhdistavia saineita, kuten SLS:ää (natriumlauryylisulfaatti) ja SLES:ää (natriumlauretyylisulfaatti), jotka ovat halpoja synteettisiä pesuaineita. Ne ovat aineita, jotka vastaavat tehokkaasta puhdistuksesta. Lisäksi ne saavat kaupallisen shampoon vaahtoamaan miellyttävällä tavalla.

Valitettavasti edut loppuvat tähän ja haitat alkavat, sillä synteettisten shampoiden sisältämät anioniset pesuaineet:

 • riistävät päänahan hydrolipidiesteen ja kuivattavat sitä
 • aiheuttavat ärsytystä, punoitusta ja kutinaa
 • häiritsevät talirauhasia
 • saattavat häiritä hiuspohjan happo-emästasapainoa
 • johtavat erilaisten ihosairauksien, kuten hilseen, kehittymiseen
 • voi epäsuorasti johtaa hiusten ohenemiseen ja heikkenemiseen

Ei shampoota, mikä on "No Poo" -menetelmä.

Kaikki hiusshampoot eivät ole niin huonoja, koska loppujen lopuksi voi törmätä hiustenpuhdistustuotteisiin, joiden koostumus on hyvä ja joissa on hellävaraisia pesuaineita. Silti koskaan ei voi olla liian varovainen, siksi No Poo -menetelmä. Mistä on kyse?

No Poo, joka on no-shampoosta johdettu iskulause, on, kuten nimi kertoo, hiusten pesua ilman synteettistä shampoota. Menetelmän päätarkoituksena on rajoittaa tai vähentää huomattavasti haitallisten pesuaineiden määrää päivittäisessä hiustenhoidossa. Yllättäen se ei olekaan niin yksinkertaista - hankalinta tässä menetelmässä on löytää järkeviä vaihtoehtoja, joiden ansiosta hiusten pesu ilman shampoota on mahdollista ja tehokasta.

Monet ihmiset uskovat, että mikään voisi korvata tavallisen shampoon. Silti hiusten pesu No Poo -menetelmän avulla kasvattaa suosiotaan, sillä sitä seuraavien ihmisten määrä kasvaa. Mitä he käyttävät shampoon sijaan?

Shampoon vaihtoehdot. Millä pestä hiukset?

Tiedätkö, mitä voit käyttää kaupallisen shampoon sijasta hiusten puhdistamiseen? Tämä vain näennäisesti rajallinen No Poo -menetelmä avaa monia tapoja hiustenhoitoon, sillä tavalliselle hiustenpesulle on lukuisia vaihtoehtoja. Tässä ovat suosituimmat niistä.

HIUSTEN PESU HOITOAINEELLA

Jokainen, joka on perehtynyt erilaisiin hiustenpesumenetelmiin, tietää, että hiukset voi pestä myös vain hoitoaineella. Tätä menetelmää (jota kutsutaan myös yhteispesuksi) suositellaan niille, joiden hiukset ovat kuivuneet, vaurioituneet tai kiharat - hoitoaine sisältää vain hellävaraisia pesuaineita, joiden päätavoitteena on jättää hiukset hoidetuiksi. Samalla tämä tuote puhdistaa hiukset jättämättä niitä kuiviksi tai sotkuisiksi. Tämä shampooton hiustenpesutapa saattaa kuitenkin lisätä rasvoittuvan päänahan ongelmaa. Sitä ei myöskään pitäisi tehdä useammin kuin 2-4 kertaa viikossa.

HIUSTEN PESU ÖLJYILLÄ

Melko kiehtova menetelmä on hiusten pesu öljyillä, joka ei itse asiassa ole kovin yleinen. Silti tätä menetelmää kannattaa kokeilla, sillä rasvaiset öljyt ovat uskomattoman hyviä keräämään muita rasvaisia epäpuhtauksia ja - tämän ominaisuutensa ansiosta - puhdistamaan päänahkaa ja hiuksia. Yksi kysymys kuitenkin nousee esiin, nimittäin se, miten poistaa öljy päältä? Teoriassa, jos käytämme pientä määrää hyvin imeytyvää öljyä (esim. jojoba, inca inchi tai manteli), meidän ei tarvitse huuhdella sitä pois, koska se ei jätä hiuksia ylikuormittumaan. Joskus saatat kuitenkin joutua emulgoimaan sitä hoitoaineella.

HIUSTEN PESU VAIN VEDELLÄ

Kulmakarvoja eniten nostattava No Poo -menetelmä on pelkän veden käyttö (menetelmä, jota kutsutaan nimellä "vain vesi"). Onko hiusten pesu ilman kosmetiikkaa tai luonnollisia aineita tehokasta? Aikoinaan ihmiset pesivät hiukset jokivedellä, eikä kukaan valittanut hilseestä, rasvaisista hiuksista tai kaljuuntumisen ensimmäisistä merkeistä. Nykyään vesi on kuitenkin kovempaa ja klooripitoisempaa, ja hiuksiin kertyy monenlaisia epäpuhtauksia - myrkkyjä, pakokaasuja ja ylimääräistä talia on vaikea poistaa pelkällä vedellä. Silti ei voi syyttää yrittämisestä. Varmasti hiusten peseminen pelkällä vedellä ei tee sinulle mitään pahaa, ja voit ehkä raikastaa niitä esimerkiksi kunnon hiustenpesun välillä.

HIUSTEN PESU SAIPPUALLA

No Poo -hiustenpesusta puhuttaessa ei voi unohtaa mainita saippuaa. Loppujen lopuksi luonnollisia palasaippuoita saatetaan käyttää kehon lisäksi myös hiusten puhdistamiseen. Minkälaisiin palasaippuoihin No Poo -menetelmän kannattajan tulisi tarttua?

 • Kaliumhydroksidi-saippua - tämä on yhdistelmä kaliumsuoloja, glyseriiniä, sitruunahappoa ja muita, mutta siinä ei ole synteettisiä väriaineita, hajusteita ja säilöntäaineita. Se on antiseptinen, nopeuttaa uudistumista ja liukenee helposti veteen. Tietenkin se on todella hyvä hiusten puhdistuksessa.
 • Öljypohjainen palasaippua - tämä on saippua, joka perustuu oliiviöljyyn (kuten Kastiljasaippua tai Marseillen saippua) tai öljysekoitukseen (kuten musta afrikkalainen saippua, joka on valmistettu kookos- ja palmuöljystä yhdistettynä sheavoin ja kaakaopuun siemeniin). Sillä on antibakteerisia ja voidemaisia ominaisuuksia, joten öljypohjaista saippuaa suositellaan hilseileville hiuksille.
 • Yrttisaippua - tämä on kasviperäinen saippua, joka on valmistettu valituista yrteistä, kuten kalmusta, hevosenkärsämöä, takiaista, kamomillaa, nokkosta tai noitavettä käyttäen. Tämäntyyppinen saippua toimii hyvin rasvaisten hiusten ja ärtyneen päänahan puhdistusaineena.
 • Rikkisaippua - se on rikastettu 3-5 %:lla rikkiä, jonka ansiosta sillä on voimakkaita antibakteerisia ja verenvuotoa ehkäiseviä ominaisuuksia. Sitä voidaan käyttää rasvaisten hiusten pesuun. Lisäksi se on tunnustettu luonnolliseksi ja terveellisemmäksi vaihtoehdoksi hilseilevälle shampoolle.

HIUSTEN PESU RUOKASOODALLA

Melko kiistelty menetelmä shampoota käyttämättömien hiusten pesuun on säikeiden puhdistaminen ruokasoodalla. Luonnollisesti tällä menetelmällä on yhtä paljon kannattajia kuin vastustajiakin. Kannattaa kuitenkin huomata, että tätä kotitekoista shampoota ei ole vaikea valmistaa - sinun tarvitsee vain yhdistää ruokasooda ja vesi. Sitten voit levittää seosta hiuksiin ja hieroa sitä päänahkaan 2-3 minuutin ajan. Huuhtele haalealla vedellä. Ruokasooda sopii erinomaisesti puhdistukseen, desinfiointiin ja virkistykseen. Lisäksi se on antibakteerinen.

HUOM!

Ruokasoodan pH on emäksinen, mikä ei ehkä vaikuta hyödylliseltä luonnostaan happamalle päänahalle - näin ollen hiusten pH häiriintyy. Tästä syystä jokaista ruokasoodalla tehtävää hiustenpesua tulisi seurata hapanta hiusten huuhtelua.

HIUSTEN PESU HAUTEELLA

Kun keskustellaan luonnollisesta hiustenpesusta, on varattava erityinen paikka erityyppisille haudutteille, joita voidaan käyttää tehokkaasti synteettisen shampoon vaihtoehtoina. Tärkeintä on kuitenkin löytää kasveja, jotka sisältävät saponiineja, jotka ovat luonnollinen pesevä yhdiste, joka vapautuu lämmön vaikutuksesta. Tällaisia ovat muun muassa koiruoho, nokkonen, kehäkukka, aloe, lakritsi, sarviapila, sarviapila, muratti, mäkikuisma, yerba mate (pyhäpihlajasuku), ginseng, pellava, mustakumina ja monet muut.

Voit tietysti kokeilla hieman tai kokeilla yhtä kahdesta suosituimmasta ideasta pestä hiukset ympäristöystävällisillä juomilla.

 • Saippuapähkinä (saippuanmarja) - saippuapähkinäuutteen valmistaminen on helppoa eikä vie paljon aikaa. Laita 7-8 pähkinää 0,5 litran veteen ja pidä kiehumassa 5 minuuttia. Kun se on jäähtynyt, kaada keitos pulloon ja ravista sitä vaahdon aikaansaamiseksi. Nyt voit jatkaa hiusten ja päänahan pesemistä saippuanpähkinäjuomalla. Kannattaa huomioida, että tämän saippuanpähkinävalmisteen tulisi olla hiuksissa vähintään muutaman minuutin ajan.
 • Saippuapähkinäuute - samanlaisia ominaisuuksia on myös saippuapähkinän juurella. Sen valmistamiseen tarvitaan 2 lusikallista saippuaruohoa, joka on peitettävä 2 lasillisella vettä. Pidä kiehuvana 5 minuuttia ja anna sen jäähtyä. Tällaista keitosta voidaan käyttää tavallisena shampoona hiusten ja päänahan pesuun.

MUUT KOTIMENETELMÄT

Suosituimmista No Poo -menetelmistä huolimatta on olemassa muutamia kymmeniä ideoita, joilla voi korvata synteettisen shampoon. Alla on luettelo menetelmistä, jotka esiintyvät useimmin internetin foorumeilla ja hiustenhoito-oppaissa.

 • Hiusten pesu jauhoilla - tavallinen jauho on saponiinien lähde, jotka ovat suoraan luonnosta peräisin olevia hellävaraisia pesuaineita. Jauhoista voidaan valmistaa kotitekoinen kuivashampoo, ja kun ne yhdistetään veteen (3-4 lusikallista jauhoja 125 ml lämmintä vettä), saadaan pesevää hiustahnaa. Millä jauhoilla on parasta pestä hiukset? Yleensä kannattaa hyödyntää ruisjauhoa, grahamjauhoa, maissijauhoa, tattarijauhoa tai kaurajauhoa.
 • Hiusten pesu savella - savet ovat puhdistustavista ominaisuuksistaan tunnettuja luonnollisia aineita. Niistä voi valmistaa paitsi kasvonaamion myös hiustenpuhdistusnaamion, joka imee epäpuhtaudet vaivattomasti pois hiuksista. Voit käyttää kaikentyyppisiä savia, jotka yhdistetään veteen ja hierotaan päänahkaan useiden minuuttien ajan. Hiukset ovat puhtaat huuhtelun jälkeen.
 • Hiusten pesu munankeltuaisella - vaikka munashampoo on suosittu, vain harvat tietävät, että tällainen tuote voidaan valmistaa kotona. Tarvitaan vain yksi muna, puolikkaan sitruunan mehu ja muutama lusikallinen suosikkiöljyäsi/hoitoainetta. Kotitekoinen munashampoo on valmis, kun kaikki ainesosat on yhdistetty. Hiusten pesu munankeltuaisella ei ole pelkästään tehokasta, vaan sillä on lisäksi yhteisiä ominaisuuksia uudistavan naamion kanssa. Tämän menetelmän liiallinen käyttö saattaa kuitenkin aiheuttaa ei-toivottuja vaikutuksia, koska munankeltuainen sisältää runsaasti proteiineja, jotka voivat osoittautua haitallisiksi hiuksille, jos niitä käytetään liikaa.
 • Hiusten pesu lipeällä - shampoovaihtoehtona voit myös käyttää tuhkan ja veden seosta, joka on lipeää, joka on tunnustettu ympäristöystävälliseksi puhdistusaineeksi. Hiusten peseminen tuhkalla saattaa tosiaan kuulostaa oudolta ajatukselta, mutta se on todella tehokas. Miten valmistetaan lipeää? Nopea versio vaatii puutuhkan sekoittamista veteen, jotta saadaan kermamainen koostumus; kun sitä hierotaan päänahkaan, se toimii kuin shampoo. Jos sinulla on enemmän aikaa, voit täyttää 2/3 astiasta tuhkalla, lisätä vettä, yhdistää ja laittaa seoksen muhimaan. Kolmen päivän kuluttua huomaat, että yläosaan on kerääntynyt saippuamaista nestettä, joka on haluamasi säännöllinen kerrostuma.
 • Hiusten pesu Shikakailla - Shikakai on hindupähkinöistä (Acacia concinna) saatu hiustenpesujauhe, joka sisältää luonnollisesti runsaasti saponiineja. Voit ostaa sitä verkosta, mutta kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota tuotteen laatuun ja alkuperään. Hiusten peseminen Shikakai-hiuspuuterilla edellyttää jauheen sekoittamista joko veteen tai aloe vera -geeliin. Kun koostumus on oikea, voit levittää seosta päähän, hieroa sitä ja huuhdella. Tällainen shampoo ei ainoastaan puhdista, vaan hoitaa myös hilseen sekä jättää hiukset pehmeiksi ja kimmoisiksi.
 • Hiusten peseminen intiimipesuaineella - tavallinen intiimipesuaine on päänahkaystävällinen ja hellävarainen, koska se ei sisällä pesuaineita. Sitä voidaan käyttää vaihtoehtona kaupallisille shampoille, varsinkin koska se vaahtoaa todella hyvin.

Hiusten pesu ilman shampoota - ongelmat

Luonnollisiin hiustenpesumenetelmiin siirtyminen on haastavaa. Vaikka ei olekaan helppoa erota miellyttävän tuoksuisista shampoista, jotka antavat vaikutelman puhtaudesta, sitä kannattaa ehdottomasti yrittää. Mitä ongelmia voi ilmetä, kun päätät pestä hiuksesi No Poo -menetelmällä?

 1. Vaikutelma siitä, että hiukset ovat likaiset - synteettisen shampoon sisältämät pesuaineet toimivat kuin hankaava lakana, joka poistaa hiuksista kaiken: kosmetiikkajäämät, lian, myrkyt ja jopa luonnollisen lipidikerroksen. Mikään ekologisista hiustenpesumenetelmistä ei tuota näin jyrkkiä tuloksia, joten vaihtoehtoisen hiustenpesutavan valitsemisen jälkeen saattaa syntyä vaikutelma, että hiuksemme eivät ole puhtaat ja jopa tavallista raskaammat.
 2. Vähemmän hallittavissa olevat ja huonokuntoisen näköiset hiukset - useimmissa kaupallisissa shampoissa on ylimääräisiä hoitavia aineita, jotka antavat hiuksille pehmeyttä (esim. silikonit). Luonnollisista vaihtoehdoista puuttuvat luonnollisesti tällaiset aineet, joten sillä hetkellä, kun eroat tavallisen shampoon käytöstä, hiuksistasi saattaa tulla karheat, mattapintaiset, vaikeasti harjattavat ja kurittomat. Tämä on kuitenkin vain siirtymävaihe, joka päättyy, kun hydrolipiditasapaino on normalisoitunut.
 3. Ärsytykset ja hilseily - kun olet korvannut synteettisen shampoon jollain ekologisemmalla, iho saattaa ärtyä ja kärsiä hilseilystä. Tämä on seurausta päänahan taipumuksesta tuottaa valtavia määriä talia, joka normaalisti poistettiin shampoolla, ja nyt se jää päähän. Tämä on myös siirtymävaihe: hilse, ärsytykset ja rasvaiset hiukset häviävät pian sen jälkeen, kun talirauhaset ovat saaneet tasapainonsa takaisin ja hydrolipidibarrieri on jälleen kunnossa.
 4. Vaativampi tapa pestä hiukset - hiusten pesu tavallisella shampoolla vie vain muutaman minuutin, koska shampoo vaahtoaa hyvin, se on helppo levittää hiuksiin ja se on nopea poistaa. Valitettavasti tämä ei päde luonnollisiin No Poo -menetelmiin, koska prosessi kestää pidempään. Sinun on esimerkiksi valmistettava kotitekoinen shampoo (esim. leivinjauheseos tai saippuasiemen), joka ei vaahtoudu hyvin ja jota on vaikeampi levittää tasaisesti hiuksiin. Tätä silmällä pitäen No Poo -hiustenpesu saattaa viedä enemmän aikaa kuin normaalisti.

Hyvä vinkki!

Älä lannistu! Synteettisen shampoon käytöstä luopumisen ja päänahan tasapainon palauttamisen välinen aika sattuu todellakin olemaan lannistava, mutta se kannattaa ehdottomasti käydä läpi. Hiusten peseminen ilman shampoota on halvempaa, luonnollisempaa ja tuottaa hiuksille pitkäaikaisia hyötyjä. Kokeile sitä!

Voit jakaa mielipiteesi artikkelista kanssamme.


Kommentit: #0


Lisää kommenttisi. Se julkaistaan moderaattorin hyväksynnän jälkeen.
Hiusnaamio keratiinilla
Risiiniöljy
Lämpösuojasuihke
Jojobaöljy
Arganöljy
Tietosuojakäytäntö

Verkkosivustomme käyttää evästeitä, myös kolmansien osapuolten evästeitä ulkoisten työkalujen hyödyntämiseksi. Jos käyttäjä ei anna suostumustaan, käytetään vain välttämättömiä evästeitä. Voit muuttaa selaimesi asetuksia milloin tahansa. Annatko suostumuksesi kaikkien evästeiden käyttöön?

Tietosuojakäytäntö