Yleisimmät päänahan sairaudet. Syyt ja tyypit

Yleisimmät päänahan sairaudet. Syyt ja tyypit

Epämiellyttävä päänahan kutina ja hiustenlähtö ovat ongelmia, jotka johtuvat usein päänahan sairauksista. Tutustu yleisimpiin sairauksiin, jotka voivat sattua myös sinulle, ja opi hoitamaan niitä tehokkaasti voidaksesi nauttia terveistä ja kauniista hiuksista.

Päänahan sairaudet ovat muodostumassa yleiseksi terveysongelmaksi. Ne vaikuttavat kaikenikäisiin ihmisiin, eivätkä ole sukupuoleen sidottuja. Ne ilmaantuvat, koska päänahka on varsin poikkeuksellinen ja ehdottomasti erilainen kuin muut ihomme osat. Sitä on helppoa ärsyttää ja se on ihanteellinen ympäristö erilaisten infektioiden kehittymiselle.

Miksi päänahka saa tartunnan?

Yksi päänahan ominaispiirteistä on suuri määrä reseptoreita ja vieläkin suurempi määrä eritettyä talia verrattuna muihin kehon osiin. Karvainen päänahka on melko lämmin ympäristö - ihanteellinen paikka sienien ja mikro-organismien kehittymiselle.

Lisäksi päänahka on ehdottomasti herkempi - joko synnynnäisesti tai haitallisten ulkoisten tekijöiden seurauksena. Tämä ominaisuus tekee päänahan ärsyyntymisestä erittäin helppoa ja tulehdusten parantamisesta vaikeaa.

Mikäli tähän lisätään lisäksi huono kosteutus, joka johtuu puhdistavien ja kuivattavien shampoiden säännöllisestä käytöstä, sekä asianmukaisten ravinteiden puutteesta ja allergioista… käy ilmi, että päänahka on osa ihoamme, joka on alttein erilaisille sairauksille.

Mitä päänahan sairauksia voidaan diagnosoida?

Tiedämme jo, että päänahka voi altistua monenlaisille sairauksille. Mitä ne erityisesti ovat? On vaivan arvoista tutustua yleisimpiin päänahan sairauksiin, jotta tulevaisuudessa olisi helpompaa tunnistaa mahdollinen ongelma ja aloittaa sopiva hoito.

Yleisimmät päänahan sairaudet sisältävät: sienitulehduksen, taliköhnän (seborrooinen ihottuma), päänahan psoriasiksen, hilseen, täitartunnan ja erilaiset kaljuuntumisen muodot.

Kuinka päänahan sairauksia hoidetaan?

Hoitomenetelmät riippuvat sairaudesta, joka meidän täytyy hoitaa. Jotkin tuotteet auttavat päihittämään hilseen, kun taas toiset auttavat pääsemään eroon täistä. Jokaisessa tapauksessa kannattaa konsultoida trikologia tai ihotautilääkäriä oikeiden hoitomenetelmien valitsemiseksi.

Voit kuitenkin havaita joukon sääntöjä, jotka kannattaa sisällyttää päivittäiseen hoitoon kaikissa tapauksissa. Päänahan sairaudet heikentävät ja ärsyttävät sitä merkittävästi, joten hyvä ratkaisu on lievittää näitä ärsytyksiä ja tarjota iholle kaikki tarvittava - vitamiinit, mineraalit, rasvahapot, kosteutusaineet. Kuinka se tehdään?

  1. Varmista tarjoavasi päänahalle ihanteellinen kosteutus, se ei saa olla liian kuiva.
  2. Käytä vain hellävaraisia shampoita hiusten ja päänahan pesuun. 
  3. Vältä ärsyttäviä aineita, kuten alkoholia sisältävää kosmetiikkaa ja muotoilutuotteita. 
  4. Vähennä hiustenkuivaajan käyttöä, suoristamista ja kuumaa muotoilua. 
  5. Korvaa synteettinen kosmetiikka luonnollisilla öljyillä. 

Öljyistä puhuttaessa kannattaa muistaa, että mikäli niitä käytetään järkevästi ja suositusten mukaisesti, ne auttavat hoitamaan hiusten ja päänahan terveyttä. Oikean luonnonöljyn valinta on oikea askel päivittäisessä hoidossa, sillä se tukee päänahan sairauksien hoitoa. Päänahan suosituin öljy, joka vahvistaa hiusjuuria, ehkäisee hiustenlähtöä, parantaa hilsettä, vähentää rasvaisuutta ja nopeuttaa hiusten kasvua, on risiiniöljy.

Yleisimmät päänahan sairaudet 

PEDIKULOOSI (Täitartunta)

Tämä on ongelma, joka muistuttaa monia heidän kouluajoistaan. Ilmeisesti koulut ovat helpoin paikka saada täitartunta, sairauden, joka johtuu ihmisen täistä - pienestä hyönteisestä, joka syö verta päänahasta. Ensimmäinen askel täiden hoidossa on valitettavasti… hiusten leikkaaminen. Sen jälkeen tulisi käyttää farmakoterapiaa, esimerkiksi permetiini-shampoita. Yksi tehokas apuväline, joka auttaa pääsemään eroon täistä, on sähkökampa. Voit tietenkin myös turvautua kotikonsteihin häätääksesi täit (esim. eteeriset öljyt, etikka, rosmariinihuuhtelut) ja varmistaa kunnollisen hygienian.

MYKOOSI (Sieni-infektio)

Liiallinen hiustenlähtö sekä hilseily, kutina ja polttelu ovat päänahan mykoosin ensimmäiset oireet. Tähän ovat syynä sienet, jotka iskevät erityisesti ihmisiin, joilla on heikentynyt immuniteetti. Mikä tärkeintä, sienimuutokset vaikuttavat paitsi ihoon myös itse hiuksiin. Tämän päänahan sairauden tapauksessa on todella tärkeää reagoida heti ensimmäisten oireiden löydyttyä, koska silloin mykoosin hoitaminen on helpompaa.

Hiuspohjan mykoosilla on useita variantteja:

  • Trichophytosis - ilmenee tummina läiskinä ja osittaisena hiustenlähtönä, joka johtaa kaljuuntuneiden, kutisevien laikkujen ilmaantumiseen päänahassa;
  • Microsporosis - näyttää iholla samankaltaisina läiskinä kuin edellä mainittu, mutta leviää paljon nopeammin kuin muut taudin muodot;
  • Favus - ilmenee useimpien hiusten menetyksenä ja keltaisena kuoriutumisena iholla, joka ei vain kutise vaan omaa myös todella epämiellyttävän hajun.

Tarkka diagnoosi on ensiaskel asianmukaisen hoidon aloittamiseksi. On tarpeen käyttää valmisteita, jotka sisältävät sienenvastaisia komponentteja (yleensä suun kautta otettavia), desinfioivia voiteita, sekä ketokonatsolia sisältävää shampoota. Päänahan sieni-infektio vaatii myös säännöllistä trimmausta ja kaikkien olemassa olevien hiustarvikkeiden, kuten harjojen ja kampojen, jne., vaihtamista.

HILSE

Päänahan sairauksista puhuttaessa on mahdotonta olla mainitsematta hilsettä. Se on epämiellyttävä tila, joka valitettavasti vaikuttaa yhä useampaan ihmiseen. Toisinaan se on yksittäinen ongelma, mutta sillä vai olla toistuva luonne. Hilseen suota on myös erilaisia; geneettisistä sairauksista, stressistä ja hormonaalisista häiriöistä virheisiin päivittäisessä hoidossa ja … sieniin!

Hilsettä on useita tyyppejä:

  • Kuivaan ihoon liittyvä hilse - yleisin variantti, ilman tulehdusta, ilmenee pieninä valkeina iholäiskinä, jotka hilseilevät ja irtoavat;
  • Rasvaiseen päänahkaan liittyvä hilse - kehittyy usein kuivasta hilseestä kumppaninaan tulehdusta ja kutinaa, ilmenee keltaisina ihosuomuina iholla ja rasvaisina hiuksina;
  • Tinea versicolor - on ihon sienitulehdus, joka ilmenee tummina tai kellertävinä värilaikkuina iholla (ei välttämättä vain päänahalla) ja kutinana;
  • Pityriasis rosea - vaikuttaa usein lapsiin ja nuoriin, ilmenee pieninä punaisina laikkuina eri puolilla kehoa, jotka häviävät itsestään noin kuukauden kuluttua;
  • Seborrooinen hilse - rasvaiseen hilseeseen liittyvä muunnelma, jota hoidetaan allergiana, johon liittyy myös rasvan erittymistä, ilman ihon keltaisia hiutaleita, vaan valkoisena ja kuivana hilseenä. 

Helpoin tapa päästä eroon hilseestä on käyttää hilseenvastaisia shampoita, mutta kannattaa muistaa, että ne voivat olla riippuvuutta aiheuttavia. Joten kuinka hilsettä hoidetaan? On hyvä tietää, että hilsehoito ei ole ollenkaan helppo tehtävä. Neuvoni: on parasta mennä lääkärille.

SEBORROINEN DERMATIITTI

Se on Päänahan sairaus, josta puhutaan usein yhtenä hilseen muotona. Miksi? Koska yksi seborroisen dermatiitin oireista on voimakas ihon kuoriutuminen. Tästä sairaudesta johtuva suurin ongelma on krooninen tulehdus, jolla on taipumus uusiutua, sekä erytema ja rupien muodostuminen ihon pinnalle. Mielenkiintoista on, että seborroinen dermatiitti on kausittaista - se puhkeaa todennäköisemmin syksyllä ja talvella. Lisäksi seborroisella dermatiitilla ei ole yhtä selkeää syytä - tauti johtuu monista muutoksista sisältäen hormonaaliset, immunologiset sekä ulkoiset tekijät (sienet, ruokavalion, hygienian). 

PSORIAASIS

Yksi päänahan vakavimmista sairauksista on psoriaasi. Se on autoimmuunisairaus, mikä tarkoittaa, että immuunijärjestelmä hyökkää muita kehon soluja vastaan. Päänahan psoriaasi ilmenee häiriintyneinä ihon uudistumis- ja kuoriutumisprosesseina. Ihosolut lisääntyvät liian nopeasti, epidermis (ihon uloin kerros) kasvaa ja kuoriutuu muodostaen suuria suomuja. Psoriaasin oireita ei voi sekoittaa muihin sairauksiin. Valitettavasti tämän tilan hoito on hyvin vaikeaa - et voi käyttää öljyisiä ja paksuja valmisteita hiuksissasi, vain dermatologin määräämiä lääkkeitä ja erityisiä shampoita.

KALJUUNTUMINEN

Kaljuuntuminen on toinen vakava päänahan sairaus. Kyse on tietenkin pääasiassa liian suuresta ja hallitsemattomasta hiustenlähdöstä. Yleisimmät kaljuuntumisen syyt ovat stressi, raudan ja foolihapon puute, raskaus, krooninen sairaus, lääkkeiden käyttö ja hormonaaliset häiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kaljuuntumisella voi olla useita muotoja:

  • Hiustenlähtö voi olla mies- ja naispuolista (MPHL tai FPHL) - androgeeninen alopecia - ehdottomasti yleisin hiustenlähtöön johtava syy (vaikuttaa jopa 70% miehistä ja 40% naisista), joka johtuu dihydrotestosteronitason muutoksista;
  • Alopecia areata (laikullinen kaljuuntuminen) - päänahan autoimmuunisairaus, jossa hiukset putoavat kokonaisina osina jättäen jälkeensä kaljuja alueita;
  • Telogeeninen hiustenlähtö - aiheutuu useimmiten karvatuppien katoamisista hormonaalisien häiriöiden, myrkytyksen, tulehduksen tai tiettyjen lääkkeiden käytön vuoksi;
  • Arpihiustenlähtö - kaljuuntuminen, joka aiheutuu kroonisesta tulehduksesta, synnynnäisistä vioista, syövästä tai mekaanisista vammoista, josta seuraa peruuttamaton kaljuuntuminen. 

Kaljuuntumisen yleisin hoito on antibioottiterapia. Voit myös käyttää hiusampulleja, yrttisiä hiuspohjan voiteita, naamioita ja luonnollisia öljyjä, jotka päänahkaan hierottaessa palauttavat karvatuppien luonnollista toimintaa ja stimuloivat hiusjuurten työtä.

Tärkeää! Jokainen päänahan sairaus vaatii konsultointia trikologin tai ihotautilääkärin kanssa, sillä vain asiantuntija voi määrittää tarkasti taudin tyypin, suun, sekä antaa oikean hoitomenetelmän sairaudelle!

Voit jakaa mielipiteesi artikkelista kanssamme.


Kommentit: #0


Lisää kommenttisi. Se julkaistaan moderaattorin hyväksynnän jälkeen.
Hiusnaamio keratiinilla
Risiiniöljy
Jojobaöljy
Arganöljy
Lämpösuojasuihke
Kasvoseerumi retinolilla
Tietosuojakäytäntö

Verkkosivustomme käyttää evästeitä, myös kolmansien osapuolten evästeitä ulkoisten työkalujen hyödyntämiseksi. Jos käyttäjä ei anna suostumustaan, käytetään vain välttämättömiä evästeitä. Voit muuttaa selaimesi asetuksia milloin tahansa. Annatko suostumuksesi kaikkien evästeiden käyttöön?

Tietosuojakäytäntö