Eteeriset öljyt. Voiko niitä käyttää hiuksiin ja päänahkaan?

Eteeriset öljyt. Voiko niitä käyttää hiuksiin ja päänahkaan?

Niitä on kymmeniä. Nimittäin eteerisiä öljyjä. Sen lisäksi, että niissä on upea aromi ja terapeuttinen voima, ne voivat hoitaa ihoa ja hiuksia. Mitä hyötyä eteerisistä öljyistä on? Tutustu niihin tarkemmin ja ota selvää, miten voit hyödyntää niitä kauneusrutiinissasi välttäen ei-toivottuja ärsytyksiä.

Haluamme tarttua luonnollisiin hiusten ja päänahan hoitotuotteisiin, koska ymmärrämme, että se mikä on parasta, tulee luonnosta. Silti, onko luonnollinen aina yhtä turvallista? Eteerisiin öljyihin liittyy paljon kysymyksiä - vaikka ne ovat suosittuja kauneudenhoidossa ja niitä löytyy monista hiustuotteista, jotkut varoittavat niiden haitallisuudesta. Mikä on totuus?

Jos haluat hyödyntää eteerisistä öljyjä ja ymmärtää niiden toimintaa, sinun on tunnettava niiden ominaisuudet ja selvitettävä, miten ne eroavat muista öljyistä.

Mitä ovat eteeriset öljyt?

Ne ovat tiivistettyjä, voimakkaasti tuoksuvia aineita, jotka uutetaan tuoreista tai kuivatuista kasveista. Eteerinen öljy voidaan uuttaa lehdistä, kukista, siemenistä, varsista, juurista ja kuoresta. Miten se tapahtuu? Se uutetaan höyrytislaamalla kasvin valituista osista. Eteeristen öljyjen uuttamiseen on kuitenkin muitakin tapoja, kuten suodatus, fytolisaatio tai ekstrudointi.

Eteeristen öljyjen uuttamistapa vaikuttaa niiden koostumukseen. Ne eivät ole öljyisiä, vaan ne ovat nestemäisiä ja näyttävät pikemminkin vetiseltä seerumilta kuin öljyltä. Hauska fakta on, että hydrosolit ovat eteeristen öljyjen valmistuksen sivutuotteita.

Eteeristen öljyjen ominaisuudet

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää hiustenhoidossa, koska ne muodostavat eri yhdisteiden tiivistetyn seoksen. Ei kuitenkaan niistä, joita löytyy luonnollisista kylmäpuristetuista öljyistä. Lipidien, vitamiinien ja kivennäisaineiden sijaan jokainen eteerinen öljy koostuu enimmäkseen aldehydeistä, estereistä, ketoneista, alkoholeista ja terpeeneistä.

Eteerisillä öljyillä on kuitenkin huomattavia terapeuttisia ja parantavia ominaisuuksia. Sen lisäksi, että niitä käytetään aromaterapiassa (tuoksutiiviste), niitä käytetään kosmetiikassa, koska:

 • niillä on antibakteerisia ja sieniä ehkäiseviä ominaisuuksia,
 • niillä on kipua ja tulehdusta lievittävä vaikutus,
 • ne lisäävät ihon verenkiertoa,
 • niillä on samanaikaisesti rentouttava ja vapauttava vaikutus,
 • ne säätelevät talirauhasten toimintaa ja talineritystä.

Kun keskustellaan eteeristen öljyjen hyödyistä, on hyvä tietää, että ne eivät liukene veteen, vaan ne sitoutuvat rasvoihin ja alkoholeihin. Tämän vuoksi ne ovat yleisiä hajuvesiteollisuudessa.

Eteeriset öljyt kauneustuotteissa

Luonnolliset eteeriset öljyt ovat yleisimpiä hajuvesissä, koska öljyyn on vangittu tietyn kasvin olemus - sen ihana tuoksu. Tämän ominaisuuden ansiosta eteeriset öljyt ovat suosittuja aromaterapiassa, kylvyissä tai hieronnassa, jotta voit rentoutua ja rauhoittaa hermojasi raskaan päivän jälkeen.

Eteerisiin öljyihin turvaudutaan kuitenkin yhä useammin hiusten ja vartalon hoidossa. Niiden antibakteeristen ja sieniä ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi niitä suositellaan useimmiten ongelmallisen päänahan ja hiusten hoitoon.

 1. Iholle: oikein käytetyt eteeriset öljyt parantavat tuntuvasti ihosi kuntoa, vaikka sinulla olisi akneen tai värimuutoksiin taipuvainen iho. Ne voivat kirkastaa tai tummentaa ihoa tarpeidesi mukaan sekä antaa tasoittavan vaikutuksen ja vähentää ihon virheitä, kuten allergioita ja liiallista talineritystä.
 2. Hiuksille: kannattaa kokeilla niiden käyttöä myös oheneviin, rasvoittuviin hiuksiin ja hilseen hoitoon. Eteeriset öljyt tekevät ihmeitä kutisevalle päänahalle ja heikoille juurille vahvistamalla niitä ja vauhdittamalla hiusten kasvua.

Ovatko eteeriset öljyt turvallisia?

Jotkut korostavat, että varovaisuus hiuksiin ja ihoon tarkoitettuja eteerisiä öljyjä käytettäessä on avainasemassa, jotta vältytään ärsyttävältä vaikutukselta. Harmi kyllä, he ovat oikeassa.

Kaikkia eteerisiä öljyjä on käytettävä niukasti. Ne ovat aktiivisia ja sisältävät suuria määriä väkeviä aineita, joten ne voivat ärsyttää erityisesti herkkää ihoa ja päänahkaa. Varmistaaksesi, että tietty eteerinen öljy ei vahingoita sinua, sinun tulisi:

 • tehdä allergiatesti ranteellesi päivää ennen kuin aiot käyttää eteeristä öljyä,
 • laimentaa eteerinen öljy toiseen öljyyn, esim. argan- tai manteliöljyyn,
 • käyttää sitä hyvin pieninä määrinä ja lisätä sitä vähitellen, jos tarve vaatii.

SUOSITUIMMAT ETEERISET ÖLJYT

 • Teepuuöljy - toimii bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan, siksi sitä lisätään hilseenesto- ja päänahanpuhdistustuotteisiin.
 • Eukalyptusöljy - estää bakteereja, se antaa myös erittäin miellyttävän raikkauden tunteen, joten sitä käytetään useimmiten shampoissa.
 • Laventeliöljy - luultavasti suosituin eteerinen öljy, sillä on antiseptinen vaikutus, se rauhoittaa päänahan ärsytystä, parantaa tulehduksia, sieni-infektioita ja ehkäisee hilseilyä, sekä se saattaa vähentää hiustenlähtöä.
 • Piparminttuöljy - sen lisäksi, että se on antiseptinen, se toimii supistavana, lievittää ja lisää raikkautta, minkä vuoksi se on suosittu ainesosa voimakkaissa kirkastavissa shampoissa.
 • Rosmariiniöljy - vaikka rosmariini saa meidät ajattelemaan ruoanlaittoa, se toimii antiseptisenä ja stimuloi verenkiertoa, joten se voi vähentää hiustenlähtöä.
 • Sitruunaöljy - sitruunaöljyllä on tajunnanräjäyttävä sitrushedelmien tuoksu, mutta sen lisäksi se tappaa bakteereja ja sieniä, toimii supistavana aineena ja raikastaa, joten sitä kannattaa etsiä hilseileviin hiuksiin tarkoitetuista shampoista ja huuhteluista.
 • Appelsiiniöljy - toinen sitrushedelmien eteerinen öljy, jolla on bakteriostaattinen vaikutus, joten se on hyvä valinta hoidettaessa ihotulehduksia, lukittaessa kosteutta päänahkaan ja uudistettaessa. Siksi se antaa hyviä tuloksia, kun sitä käytetään hiusten hoidossa.
 • Neroliöljy - hieman sitrushedelmien tuoksua, hieman kukan tuoksua rauhoittava ja normalisoiva vaikutus, joka estää seborreaa.
 • Kalmojuuriöljy - yksi harvinaisemmista eteerisistä öljyistä. Se ei tunnu kovin järkevältä, sillä sillä on intensiivinen tulehdusta ehkäisevä voima ja se parantaa verenkiertoa, hoitaa rasvaisia hiuksia, joilla on taipumus pudota liikaa.
 • Seetriöljy - eteerinen versio mäntyöljystä. Sillä on voimakkaampi aromaterapeuttinen ja antiseptinen voima.
 • Salviaöljy - salviaöljyn lehdistä uutettu öljy toimii hämmästyttävän hyvin rasvaisten hiusten shampoissa, koska sillä on paitsi tulehdusta ehkäisevä, supistava ja antiseptinen vaikutus, se myös estää hikoilua ja taudinaiheuttajien kehittymistä.
 • Bergamottiöljy - tukee hilsettä ja talineritystä ehkäisevää hoitoa antibakteerisen, sienilääkkeellisen ja antiseptisen vaikutuksensa ansiosta, se myös nopeuttaa vaurioituneen ihoalueen paranemista esim. psoriaasista kärsivillä.
 • Kamomillaöljy - kuuluisa kamomilla eteerisenä öljynä parantaa tulehdusta ja tuo helpotusta, joten se on yleinen tuotteissa, jotka vähentävät punoitusta ja päänahan ärsytystä.

Mitkä eteeriset öljyt kannattaa valita?

Monilla ihmisillä ei ole aavistustakaan siitä, miten eteerisiä öljyjä pitäisi valita. Lisäksi monet öljyt ovat samankaltaisia, joten harvoin tiedämme, mikä niistä on tehty juuri meille.

Helpointa on valita valmiita tuotteita, joihin on lisätty eteerisiä öljyjä - shampoot, hoitoaineet, hiuspohjavoiteet ja hiushuuhtelut. Se on usein parempi ratkaisu, sillä eteerisen öljyn ostaminen voi olla kallista ainesosan tuotantovaikeuksien vuoksi - esimerkiksi yhden litran laadukkaan ruusuöljyn valmistaminen vaatii jopa 200 kukan uhraamista! Sitä paitsi, kun hankit valmiin tuotteen, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, sopiiko se sinulle.

Miten eteerisiä öljyjä käytetään hiuksiin?

Edellä esitetystä huolimatta sinun kannattaa ehdottomasti käyttää puhtaita eteerisiä öljyjä hiustenhoidossasi. Voit ratkaista monia hiusongelmia niiden avulla edellyttäen, että ne ovat peräisin laadukkaasta lähteestä ja käytät niitä oikealla tavalla. Miten siis käyttää eteerisiä öljyjä hiuksiin ja päänahkaan? Tutustu nyt helpoimpiin tapoihin.

1. Hiusten hoito eteerisillä öljyillä

Kun päätämme kokeilla hiusten öljyhoitoja, valitsemme yleensä luonnolliset kylmäpuristetut kasviöljyt. Vaikka eteeriset öljyt käyvät myös tähän tarkoitukseen, et voi käyttää niitä sellaisenaan - ne on lisättävä perusöljyyn (kantajaöljyyn). Esimerkiksi kookosöljy tai arganöljy voi toimia hiusöljyhoitojen pohjana. Molemmat ovat uskomattomia ravinteiden kantajia, ja ne toimivat matalahuokoisille hiuksille (kookosöljy) tai keskihuokoisille/korkeahuokoisille hiuksille (arganöljy). Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää kotona tehtäviin päänahan ja hiusten hoitoihin.

2. Eteeristen öljyjen shampoo

Jo hiustenpesun aikana voit ottaa käyttöön eteerisiä öljyjä, jotka sekä hoitavat päänahkaa että auttavat pitämään sen puhtaana. Jos shampoossasi ei ole eteerisiä öljyjä, lisää niitä rohkeasti. 10 tippaa valitsemaasi eteeristä öljyä riittää 100 millilitraan mitä tahansa shampoota - muun muassa piparminttuöljy jättää mukavan raikkaan mintun tuoksun.

3. Hiusten huuhtelu eteerisellä öljyllä

Erittäin suositut yrttihuuhteet ovat valmistuksen kannalta varsin ongelmallisia; yrtit on haudutettava kunnolla ja jäähdytettävä. Sen sijaan eteerisen öljyhuuhteen valmistaminen on lastenleikkiä. Lisää muutama tippa valitsemaasi eteeristä öljyä ja hieman maitoa (emulgointiaine, joka estää öljyä kellumasta veden pinnalla) yhteen litraan haaleaa vettä. Käytä seosta hiusten huuhteluun jokaisen pesun jälkeen ja hiero sitä myös päänahkaan.

Voit jakaa mielipiteesi artikkelista kanssamme.


Kommentit: #0


Lisää kommenttisi. Se julkaistaan moderaattorin hyväksynnän jälkeen.
Hiusnaamio keratiinilla
Risiiniöljy
Lämpösuojasuihke
Arganöljy
Jojobaöljy
Tietosuojakäytäntö

Verkkosivustomme käyttää evästeitä, myös kolmansien osapuolten evästeitä ulkoisten työkalujen hyödyntämiseksi. Jos käyttäjä ei anna suostumustaan, käytetään vain välttämättömiä evästeitä. Voit muuttaa selaimesi asetuksia milloin tahansa. Annatko suostumuksesi kaikkien evästeiden käyttöön?

Tietosuojakäytäntö