Shampoo - Epätavallinen tapa puhua 'tavallisesta' kosmetiikasta

Shampoo - Epätavallinen tapa puhua 'tavallisesta' kosmetiikasta

Shampoo on ehdoton välttämättömyys hiustenhoidossa! Epäilemättä kukaan ei voi tulla toimeen ilman shampoota, erityisesti ne, jotka haluavat kauniit (ja puhtaat) hiukset. Yllättävää on, että tiedämme edelleen melko vähän tästä tuotteesta, ja tämä tiedon puute johtaa usein vääränlaisen kosmetiikan valintaan, joka ei sovi hiustyyppiimme. Se on sääli, koska hiustenhoito ja niiden hyvä kunto alkavat shampoolla - tämä on yksi eniten käytetyistä hiustenhoitotuotteista, joten meidän ei pitäisi tyytyä kompromisseihin tässä tapauksessa. On ymmärrettävä, että hyvän shampoon käyttäminen on ensimmäinen askel terveiden hiusten suuntaan. Kuinka löytää oikea shampoo? Mitkä shampooseen sisältyvät ainesosat tulisi välttää? Mitä tulee huomioida shampoon ostamisen yhteydessä ja kuinka valita se omalle hiustyypille sopivaksi?

Sana "shampoo" kuulostaa samankaltaiselta useissa eri kielissä. Sen esimuoto on hindujen sana "chāmpo", joka tarkoittaa päänahan hierontaa. Totuus on, että jo yli 100 vuotta sitten hindut saattoivat ylpeillä käyttävänsä yhtä parhaista kosmetiikoista hiustensa pesuun. He käyttivät jauhettua Shikakai-kasvia ja Reetha-pähkinäjauhetta, jotka raikastivat hiukset ja antoivat niille hoitavan vaikutuksen. Nykyään Shikakai on vaihtoehto kemiallisille shampoille, joita löytyy kaikista apteekeista. Hieronnan osalta tämän hoidon tulisi olla korkeassa asemassa niille, jotka haluavat vahvat ja terveet hiukset.

Tällä hetkellä on saatavilla monia erilaisia versioita shampoista, joten voit valita sellaisen, joka vastaa täydellisesti hiustesi tarpeita. Kosmetiikkamerkit tarjoavat shampoita ohuille, paksuille, kiillon puutteesta kärsiville, vaaleille tai tummille, värjätyille tai vaalennetuille, rasvoittuville tai kuiville, hilseileville hiuksille... jokainen voi löytää oikean tuotteen juuri itselleen.

Kuitenkin hyvän shampoon salaisuus ei niinkään piile sen käyttötarkoituksessa, vaan enemmän sen koostumuksessa ja valmistusmuodossa. Yleisin versio on luonnollisesti nestemäinen shampoo, mutta tämä ei ole tuotteen ainoa muoto. Kannattaa oppia tuntemaan erilaiset shampoot ja niiden käyttötarkoitukset sekä niiden vaikutukset. Tämä voi valaista hiustenhoitoa aivan uudella tavalla.  

Hiusshampoot ja sen eri tyypit

Nestemäinen shampoo - tunnetaan kaikkialla ja on suosituin shampootyyppi. Se keksittiin Schwarzkopf-brändin toimesta ja syrjäytti lähes heti edellisen kilpailijansa, joka oli jauhemainen shampoo. Nestemäinen shampoo valmistetaan pääasiassa hyönteis- tai ammoniakkisaippuaratkaisusta, joka on täysin liuennut veteen. Nämä pesuaineet luovat vaahtoa. Hiusten kuivumisen estämiseksi saippuaratkaisu sekä itse koostumus rikastetaan happoreaktiolla toimivilla puskurointiaineilla sekä hoitoaineilla, jotka antavat hiuksille kiiltoa ja terveen näköisen ulkonäön (ne jaetaan kiiltoa antaviin ja sähköisyyttä poistaviin tuotteisiin).

Kuivashampoo - ne, jotka luulevat kuivashampoon olevan viime vuosien keksintö, ovat väärässä. Kuivashampoo on ollut tunnettu vuosisatojen ajan, ja totuus on, että ensimmäiset shampoot olivat hyvin "kuivassa" muodossa (esim. Schwarzkopf toi markkinoille ensimmäiset shampoonsa jauheena pienissä pusseissa; jauhe vaahtoaa sekoitettaessa veden kanssa). Ensimmäinen kuivashampoo, joka ei vaatinut veden käyttöä, oli Minipoo, ja se tuli markkinoille 1940-luvulla. Sen kasvot olivat Twiggy - yksi tuon ajan tunnetuimmista brittiläisistä malleista, joka oli myös tunnettu kauneustrendeistä. Valmistaja mainosti tuotetta vaihtoehtona hiusten puhdistamiseen ja raikastamiseen, kun hiuksia ei voitu pestä normaalisti. Minipoo oli myös tarkoitettu sopivaksi lapsille, koska se ei kirvellyt silmiä. Tämä 40-luvun shampoo oli valmistettu talkista, jonka tehtävänä oli imeä hiusten rasvaa. Nykypäivän kuivashampoot ovat pulloissa suihkepumpulla, jotta niitä voidaan levittää tasaisesti hiuksiin. Nykyään kuivashampoot perustuvat kevyisiin riisitärkkelyksiin. Hyvä kuivashampoo tuoksuu raikkaalta ja sisältää hoitavia ainesosia (kuten keratiinia, vitamiineja ja öljyjä) eikä sisällä alumiinisulfaatteja, silikoneja tai parabeeneja.

Misellishampoo - tämä on melko uusi tuote. Kävi ilmi, että tavallinen misellipuhdistusaine innoitti tuottajia luomaan myös misellishampoon. Misellishampoon tehokkuus ja innovatiivisuus motivoivat luojia yhdistämään sen ominaisuudet shampooseen. Kuten voi päätellä, misellishampoossa on misellejä - erittäin tarkkoja molekyylejä, jotka vetävät puoleensa myrkkyjä ja likaa häiritsemättä päänahan lipidirakennetta ja hiusten luonnollisia lipidikerroksia.

● Puhdistava kerma-shampoo - suurimmaksi osaksi tämä on erikoistuotelinja, joka on tarkoitettu herkän ihonhoitoon. Kerma-shampoot kuuluvat tuotteisiin, jotka ovat hellävaraisia ja helpottavat ongelmallisen päänahan paranemisprosesseja, kuten atooppista ihottumaa, psoriaasia ja kroonista hilsettä. Lisäksi puhdistavat kerma-shampoot pystyvät poistamaan jatkuvan kutisevan päänahan tunteen, rauhoittamaan ihoa ja selviytymään liiallisesta ja hallitsemattomasta ihon hilseilystä.

Lisäksi kerma-shampoo on hyödyllinen myös "No Poo" -trendissä, joka perustuu kaikkien mahdollisten kosmetiikassa olevien kemiallisten aineiden (pääasiassa vaahtoavien aineiden) välttämiseen. On myös mainitsemisen arvoista, että kerma-shampoo ei sisällä natriumlauryylisulfaatteja, silikoneja, väriaineita tai parabeeneja. Lisäksi tämäntyyppinen shampoo jättää hiukset täysin puhtaiksi ja puhdistaa päänahan, vaikka siinä ei ole mainittuja vaahtoavia aineita. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, sen käyttö muistuttaa koostumukseltaan hoitoaineen käyttämistä.

● No-rinse shampoo - ensinnäkin tämän tuotteen käytön suhteen sitä voi verrata kuivashampooseen. Usein no-rinse shampoot ovat suihkepulloissa. Koostumukseltaan ne eivät sisällä talkkia tai jauheita, niiden koostumus on pikemminkin juoksevaa nestettä ja sisältävät kasviperäisiä aineita. No-rinse shampoota käytetään myös sairaaloissa, koska se ei ärsytä eikä aiheuta allergioita. Lisäksi no-rinse shampoota on erittäin helppo käyttää. Ainoa asia, mitä tarvitsee tehdä, on suihkuttaa sitä hiuksiin, hieroa hiuspohjaan ja kuivata se pyyhkeellä. Tämäntyyppinen tuote virkistää hiuksia ja hoitaa niitä häiritsemättä niiden luonnollista lipidiestettä.

● Öljypohjainen shampoo - on erityinen ja vähän tunnettu shampoomuoto. Se valmistetaan luonnollisista öljyistä, kuten esimerkiksi risiiniöljystä, soijaöljystä, parafiinista ja erilaisista vahoista (esim. mehiläisvaha). Tällaiset shampoot eivät sisällä vaahtoavia aineita. Ne ovat suositeltavia vaurioituneille ja kuiville hiuksille ja niitä käytetään kuten luonnollisia hiusöljyjä (öljypohjaisen shampoon käyttö muistuttaa öljyhoidon käyttöä hiuksille). Tarkemmin sanottuna öljypohjainen shampoo tulee hieroa hiuspohjaan ja koko hiusten pituuteen ja huuhdella se 30 minuutin kuluttua lämpimällä vedellä. Menettelyn jälkeen hiukset ovat raikkaat ja pehmeät. On tärkeää huomata, että öljypohjaista shampoota ei tule käyttää liian usein, koska sillä on voimakkaasti lipiditäydentäviä ominaisuuksia, jotka voivat kuormittaa hiuksia.

● 2-in-1 shampoo - toisin sanoen shampoo, joka yhdistää sekä tavallisen shampoon että hoitoaineen ominaisuudet, tällaista tuotetta kutsutaan 2-in-1-kosmetiikaksi. Tällainen shampoo on suunniteltu säästämään aikaa ja ravitsemaan hiuksia pesun aikana. Tosiaankin 2-in-1 shampoot ovat melko käteviä, mutta ne ovat hieman kiistanalaisia. Ensinnäkin ne eivät sovellu kaikille hiustyypeille, ja jos kyseistä shampoota käyttää liian usein, se voi paitsi painottaa hiuksia myös ärsyttää hiuspohjaa. Lisäksi 2-in-1 shampoon vaikutus on sellainen, että se nostaa hiussuomuja ylös (tyypillistä shampoolle), mutta toisaalta sen on tarkoitus sulkea hiussuomut, jotta hiukset olisivat sileät (tyypillistä hoitoaineelle). Toisin sanoen 2-in-1-shampoo yhdistää kaksi täysin erilaista valmistetta, jotka periaatteessa estävät toistensa vaikutusta. On parempi olla käyttämättä niitä samanaikaisesti.

● Alkalinen shampoo - tämä on erityinen tuote. Ensinnäkin on tärkeää mainita, että tätä ei pitäisi käyttää jatkuvasti, koska tämän shampoon tehtävänä on puhdistaa hiukset perusteellisesti ja todella intensiivisesti, jopa sen sisäiset rakenteet. Kyseistä shampoota käytetään usein kampaamoissa ennen hiusmuotoiluhoitoja ravitsemaan hiuksia syvältä. Ravitsevien ja regeneroituvien aineiden on helpompi imeytyä hiuksiin, kun hiussuomut ovat puhdistettu perusteellisesti, ja alkalinen shampoo sopii täydellisesti tähän tehtävään, koska se avaa hiussuomut. Usein käy niin, että tällaisen tarkan hiusten puhdistuksen jälkeen hiukset vaativat erityistä lipiditäydentävää, happoa tasapainottavaa ja hiussuomujen sulkemista edistäviä tuotteita. On myös mainitsemisen arvoista, että alkalinen shampoo saattaa olla täydellinen valinta ennen hiusöljyhoitoa, jolloin öljyn molekyylit tunkeutuvat syvälle hiuksiin. Suositeltavaa on, että kerran kuukaudessa suoritettaisiin erityinen hiusöljyhoito, joka yhdistetään juuri tähän alkaliseen hoitoon.

Shampoon koostumus. Mitä tulee huomioida?

Yksi tärkeimmistä asioista, johon kannattaa tutustua, on tietyn shampoon ainesosaluettelo.

Mitkä ainesosat määrittävät, onko tietty shampoo hyvä, ja mitkä aineet tulisi välttää?

Kuinka tunnistaa, onko shampoo hyvä hiuksillemme ja vielä tärkeämpää, onko se turvallinen päänahalle?

Ensinnäkin tärkein laatu, jota hyvästä shampoosta on syytä mainita, on se, että sen ei tulisi aiheuttaa komedogeenista vaikutusta päänahalle. Selventääksemme tätä, shampoon ei tule sisältää synteettisiä aineita, voimakkaasti ärsyttäviä ainesosia eikä mitään öljypohjaisia aineita. Siksi on järkevää ostaa shampoita, joiden koostumus perustuu luonnollisiin ja hellävaraisiin aineisiin; shampoita, jotka eivät sisällä parabeeneja, silikoneja, SLS- ja SLES-aineita, kuivattavia lyhytketjuisia alkoholeja tai raskaita, haihtumattomia silikoneja. On syytä pitää mielessä, mitkä ainesosat tulisi välttää.

Luettelo ainesosista, jotka voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia hiuksille:

  • Sodium Lauryl Sulphate, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES - Nämä ovat voimakkaasti ärsyttäviä pesuaineita, jotka tukkivat ihohuokosia. Ne voivat myös tunkeutua verenkiertoon ja vahingoittaa hiusten suojakerroksia, mikä lisää hiusten haurautta.
  • Methyl, Ethyl Propyl, Butyl Parabens - eli yksinkertaisesti parabeenit, jotka aiheuttavat ihon tulehduksia ja tunkeutuvat verenkiertoon.
  • Propylene Glycol, Propylene Glycol, PG Xylene Glycol - nämä glykoliryhmään kuuluvat aineet voivat olla erittäin myrkyllisiä ihmiskeholle. Siksi on varmistettava, että niitä ei päädy elimistöön liikaa.
  • Mineral oil, Petrolatum, Paraffin oil - nämä ovat joukko öljypohjaisia aineita, jotka voivat kertyä elimistöön, erityisesti suolistoon. Ne heikentävät ihon suojakerrosta ja edistävät bakteerien lisääntymistä.
  • Ftalaatit - erityisen vaarallisia raskaana oleville naisille ja imettäville äideille. Ftalaatit tunkeutuvat äidinmaitoon ja sikiön istukan läpi. Niiden uskotaan vaurioittavan merkittävästi lisääntymissoluja.
  • Alkoholit - ne kuivattavat hiuksia ja päänahkaa, mutta kaikki eivät ole haitallisia. Vaarallisimmat lyhytketjuiset alkoholit ovat pääasiassa: Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol ja Ethanol.
     

Kauniit hiukset ovat naisellisuuden symboli ja, sitä ei voi kieltää, että kauniit hiukset ovat jokaisen naisen kunnia. Siksi on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä käytämme hiustemme hoitoon sekä siihen, millainen shampoo laitetaan ostoskoriin kaupassa. Kauneus ja hiusten hyvä kunto alkavat jo pesusta ja hiusten puhdistamisesta. Juuri siksi on niin tärkeää panostaa laadukkaaseen shampooseen, joka tehostaa hoitoaineiden vaikutusta ja poistaa luonnolliset öljyt hiusten öljyämisen jälkeen.

Voit jakaa mielipiteesi artikkelista kanssamme.


Kommentit: #0


Lisää kommenttisi. Se julkaistaan moderaattorin hyväksynnän jälkeen.
Hiusnaamio keratiinilla
Risiiniöljy
Jojobaöljy
Arganöljy
Lämpösuojasuihke
Kasvoseerumi retinolilla
Tietosuojakäytäntö

Verkkosivustomme käyttää evästeitä, myös kolmansien osapuolten evästeitä ulkoisten työkalujen hyödyntämiseksi. Jos käyttäjä ei anna suostumustaan, käytetään vain välttämättömiä evästeitä. Voit muuttaa selaimesi asetuksia milloin tahansa. Annatko suostumuksesi kaikkien evästeiden käyttöön?

Tietosuojakäytäntö