Parabeenit, silikonit, SLS ja kaikki muu - Kuinka ne vahingoittavat hiuksia ja miten välttää niitä?

Parabeenit, silikonit, SLS ja kaikki muu - Kuinka ne vahingoittavat hiuksia ja miten välttää niitä?

Säilöntäaineita ja kapseloivia aineita on käytetty kosmetiikan valmistuksessa kymmenien vuosien ajan. Merkittävän suuria määriä näitä aineita on havaittu pääasiassa shampoissa ja hiustenhoitoaineissa. Tähän asti ei ole paljon kerrottu haittavaikutuksista, joita ne aiheuttavat. Nykyään useimmat kosmetiikkamerkit luopuvat näiden aineiden käytöstä tuotteissaan ja yrittävät korvata kaikki haitalliset aineet luonnollisilla vaihtoehdoillaan. Miksi parabeenit, silikonit ja muut kiistanalaiset aineet ovat hitaasti, mutta vähitellen ja systemaattisesti poistumassa hiustenhoitotuotteista? Voivatko ne todella vahingoittaa hiuksia, ja jos voivat, miten ne sen tekevät?

Haitalliset kemikaalit hiustenhoitotuotteissa

1. Parabeenit

Mitä ovat parabeenit?

Parabeeneja käytetään säilöntäaineina kosmetiikassa säilyttämään shampooiden ja hoitoaineiden raikkaat ominaisuudet sekä ravintoarvot. Parabeeneja käytetään usein kosmetiikassa, koska ne eivät vaikuta eivätkä muuta erityisten kauneustuotteiden toimintaa, toisin sanoen ne eivät vaikuta tuotteen tehokkuuteen. Lisäksi säilöntäaineet ovat saavuttaneet suosionsa niiden kyvystä viivästyttää mikro-organismien lisääntymistä, jotka kerääntyvät ihollemme. Kyseiset aineet suojaavat myös kosmetiikkaa kaikilta mahdollisilta mikrobeilta.

Ovatko parabeenit haitallisia?

On syytä muistaa, että parabeenit eivät aiheuta allergisia reaktioita ja ne sietävät hyvin ihoa. Suurina määrinä ne voivat kuitenkin olla valitettavasti erittäin vahingollisia; niitä pidetään syöpää aiheuttavina aineina, jotka häiritsevät hormonitasapainoa (eli edistävät estrogeenin tuotantoa). Shampoissa yleisesti käytetyimmät parabeenit ovat muun muassa fenoxyethanol, metyyliparabeeni, etyyliparabeeni, propyyliparabeeni, butyyliparabeeni, isobutyyliparabeeni - jokaisella niistä on erilainen 'vaurioraja', eikä mikään niistä ole potentiaalisesti haitallinen ihmisille, kun niiden pitoisuus tietyssä kosmetiikassa on asianmukaisen alhainen. On kuitenkin syytä ymmärtää, että käytämme usein enemmän kuin yhtä tuotetta, joka sisältää parabeeneja - aineiden määrä elimistössä kasvaa, samoin myrkyllinen vaikutus, mikä myös kumuloituu. Tämän vuoksi valitessamme kosmetiikkaa kehomme hoitoon on hyvä rajoittaa parabeenien määrää, jos mahdollista. Tämä koskee erityisesti niitä kosmetiikkatuotteita, jotka levitetään suoraan päänahkaan. Siksi shampoissa ja öljyissä ei pitäisi olla lainkaan parabeeneja. Haitallisimmat yhdisteet, jotka tulisi välttää hiustenhoitotuotteissa, ovat formaldehydi ja polyakryyliamidi. Niiden toiminta on tunnistettu myrkylliseksi ja aineet yleisesti ottaen syöpää aiheuttaviksi, joten niitä tulisi välttää tarkoituksellisesti.

Miten välttää parabeeneja?

Surullinen totuus on, että parabeenien täydellinen poistaminen hiusten- ja vartalonhoidosta ei ole mahdollista. On kuitenkin hyvä käyttää niitä vähäisissä määrin tai valita tuotteita, jotka sisältävät vähiten haitallista parabeenityyppiä, joka on metyyliparabeeni. Synteettisten hiusnaamioiden sijaan on parempi valita öljyjä; tässä hyvä ratkaisu tarjotaan tarkasti kehitetyillä öljysekoituksilla, jotka sisältävät luonnollisia ja laadukkaita ainesosia. Jälleen kerran on viisasta valita parabeenittomia shampoita, mutta tätä sääntöä ei tarvitse noudattaa valitessaan hoitoainetta, koska tätä kosmetiikkaa levitetään vain hiusten pituuksiin (keskeltä alaspäin). Koska hoitoaine ei ole kosketuksissa ihon kanssa, ei ole tarvetta olla niin tiukka valitessaan sitä itselleen. Toinen huomioon otettavan seikka, joka usein jää huomaamatta, on se, että on muitakin aineita, jotka tunnustetaan parabeenien vaihtoehdoiksi (aineita, jotka mahdollistavat kosmetiikan ominaisuuksien säilyttämisen pidempään), ja nämä ovat erityisesti C-vitamiini, E-vitamiini, eteeriset öljyt ja kookosöljy. Nämä ovat aina tervetulleita kosmetiikan koostumukseen.

2. Silikonit

Mitä ovat silikonit?

Tämä on suosituin ryhmä aineita, jotka usein lisätään shampoisiin ja hoitoaineisiin. Silikoneja esiintyy usein voiteissa, jätettävissä hoitoaineissa, lämpösuojasuihkeissa, niitä sekoitetaan öljyjen, hoitoaineiden ja naamioden kanssa. Lisäksi näitä aineita kutsutaan usein 'silikonisiksi öljyiksi' niiden rasvaisen ja hieman tahmean koostumuksensa vuoksi. Ne luodaan yhdistämällä piidioksidia ja happea, ja ne määrittävät tuotteen koostumuksen ja vaikuttavat siihen, miten kyseinen tuote levitetään iholle tai hiuksiin. Itse asiassa silikoneja on helppo löytää monista hiustenhoitotuotteista, koska niiden käyttö edistää välitöntä hiusten kunnon parantumista; hiukset tulevat sileiksi ja kiiltäviksi.

Ovatko silikonit haitallisia?

Silikonit voivat ärsyttää päänahkaa, erityisesti kun niitä käytetään ainesosana hiusnaamioissa tai suihkeissa. Kun ne sisältyvät tällaisten tuotteiden koostumukseen, on suuri riski, että silikoni joutuu kosketuksiin ihon kanssa ja tunkeutuu solujen läpi. On pidetty huomattavasti parempana, kun hiusvalmisteet sisältävät silikoneja haihtuvassa muodossaan. Huomattava määrä niitä vapautuu ilmaan heti levityksen jälkeen, joten niiden jäännökset eivät jää iholle. On syytä huomata, että sekä raskaat silikonit että ei-haihtuvat silikonit lisätään yhtä usein kosmetiikkaan kuin herkät silikonit. Toinen keskeisen seikka on, että silikonit eivät käy läpi biologista hajoamisprosessia, joten ne kertyvät elimistön kudoksiin ja soluihin. On tärkeää ymmärtää, että monet silikoniöljyt ärsyttävät ihoa ja ovat komedogeenisia. Vähiten terveydelle ystävällinen silikoniryhmä sisältää raskaat silikonit. Lyhyesti sanottuna ne eivät haihdu pinnoilta vaan jäävät hiuksiin luoden esteen, joka estää sekä hyvien (hiuksille tarpeellisten) että huonojen aineiden kulkemisen.

Miten välttää silikoneja?

Paras ratkaisu on luopua haitallisimmista silikoneista, jotka ärsyttävät päänahkaa ja herkkää korvalehtien ihoa. Tämä silikoniryhmä on nimeltään raskaat silikonit ja siihen kuuluvat: Simetikoni, Trimetikoni, Trimetyylisiloksysilikaatti, Trimetyylisilyyli amodimetikoni.

3. SLS, SLES

Mitä ovat SLS ja SLES?

SLS (Natriumlauryylisulfaatti) - on aggressiivisesti toimiva pesuaine, jota käytetään erilaisissa tuotteissa, jotka eivät aina liity hiustenhoitoon.

SLES (Natriumlauretisulfaatti) - samankaltainen kuin edellä mainittu aine, joka muodostuu etyleenioksidista. Se on öljypohjainen johdannainen ja sillä on voimakas vaahtoava ominaisuus, minkä vuoksi sitä lisätään usein shampoisiin ja puhdistustuotteisiin (mukaan lukien kotitalouden puhdistustuotteet).

Ovatko SLS ja SLES haitallisia?

Nämä ovat synteettisiä pesuaineita, joilla on kielteinen ja voimakkaasti ärsyttävä vaikutus ihoon. Ne voivat aiheuttaa kutinaa, aknea, näppyjä, ihottumaa ja kuivumista. On myös tapauksia, joissa niitä yhdistetään dioksaaniin, joka tunnetaan syöpää aiheuttavista ominaisuuksistaan. Nämä pesuaineet tunnustetaan komedogeenisiksi ja niiden hiukkaset tunkeutuvat ihon läpi päästen elimistöön.

Miten välttää SLS ja SLES?

On suositeltavaa tarkistaa tuotteen ainesosaluettelo ennen sen ostamista. Useimmissa tapauksissa voit löytää aineet nimellä Natriumlauryylisulfaatti ja Natriumlauretisulfaatti (INCI).

4. Mineraaliöljyt

Mitä ovat mineraaliöljyt?

Nämä eivät ole yleisesti tunnettuja luonnollisia kasviöljyjä, joten niitä ei missään tapauksessa tule sekoittaa keskenään. Mineraaliöljyt ovat kaikkia mahdollisia öljypohjaisia johdannaisia, mukaan lukien esimerkiksi parafiinivaha. Ne valmistetaan raakaöljyn tislauksessa. Ne esiintyvät kosmetiikassa pääasiassa niiden lipidien täydentävän ominaisuuden vuoksi, eli toisin sanoen ne toimivat iholla ja hiuksilla kuin pehmittävät aineet. Lyhyesti sanottuna ne eivät ainoastaan stabiloi aineita, vaan myös suojaavat ihon ja hiusten pintaa veden menetystä vastaan. Lisäksi ne ovat suhteellisen halpoja, mikä tekee niistä erittäin arvostettuja monien kosmetiikan valmistajien keskuudessa.

Ovatko mineraaliöljyt haitallisia?

Epäilemättä ne ovat komedogeenisia, eli ne tukkivat ihohuokosia. Lisäksi ne voivat kerääntyä ihon pinnalle ja luoda eräänlaisen läpäisemättömän kerroksen, okkluusion, joka estää ihosolujen kaasunvaihdon. Tämä kerros estää hapen kulkemisen ja "tukehduttaa" ihosolut, vähentäen niiden tehokkuutta ja heikentäen niiden toimintaa. Lisäksi kukaan ei ole vielä kyennyt murtamaan sitä myyttiä, että mineraaliöljyt kertyvät haitallisesti munuaisiin ja maksaan.

Miten välttää mineraaliöljyjä?

Mineraaliöljyt, erityisesti parafiinivaha ja petrolatum, tulisi eliminoita kokonaan, mutta ne eivät todennäköisesti aiheuta suurta haittaa, kun niitä käytetään pienissä ja kohtuullisissa määrissä. Mineraaliöljyjen välttämiseksi kosmetiikassa on suositeltavaa valita tuotteita, jotka sisältävät muita luonnollisia ja turvallisia pehmittäviä aineita, kuten luonnollisia öljyjä ja kasvivoiteita. On myös hyvä huomata, että parafiinivaha, kun sitä käytetään kosmetiikassa, voi esiintyä nimillä Paraffin (oil), Synthetic Wax, Isoparaffin, Parrafinum Liquidum. Muita mineraaliöljyjä, joita voi kohdata lukiessasi hiustuotteiden ainesosaluetteloita, ovat esimerkiksi: Petrolatum (vaseliini), Ceresin, Isobutane, Isopropan.

5. Alumiinisuolat

Mitä ovat alumiinisuolat?

Alumiini, tunnetaan myös alumiinina, on yleisesti käytetty ainesosa kosmetiikassa, joka pyrkii tasapainottamaan (tai tarkemmin sanottuna estämään) talin ja hikoilun eritystä.

Ovatko alumiinisuolat haitallisia?

Alumiinisuoloja löytyy enimmäkseen deodoranteista, hiuslakoista ja joistakin kuivashampoista. Ne tukkivat ihohuokosia, mikä vaikeuttaa hikoilua ja talin tuotantoa. Nämä aineet kuitenkin kertyvät kudoksiin ja ärsyttävät samalla immuunijärjestelmää. Alumiinisuolat voivat tunkeutua ja vahingoittaa muita elimistön järjestelmiä. On tärkeää huomata, että on olemassa tutkimuksia antiperspiranttien käytön ja pahanlaatuisten rintasyöpäkasvainten kehittymisen välillä.

Miten välttää alumiinisuoloja?

Yleisin kosmetiikassa käytetty alumiinisuolan muoto on nimeltään Aluminum Chlorohydrate. Muita patogeenisiä aineita ovat Aluminium Chlorohydrate (ACH) ja Aluminium–Zirconium (Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). Toisin sanoen helpoin tapa välttää alumiinisuoloja on olla varovainen ja kiinnittää huomiota "alumiini" -sanaan, joka esiintyy usein ainesosaluettelon alkupuolella.

6. PEG, PPG

Mitä ovat PEG ja PPG?

Yksinkertaisesti sanottuna ne ovat polyetyleeniglykoleja. Kosmetiikkatuotteissa niitä käytetään emulgaattoreina, liuottimina ja erilaisina aineina, jotka lisäävät kosmetiikan pysyvyyttä. On syytä mainita, että etyleenidioksidia ja syöpää aiheuttavia dioksaaneja käytetään PEG:n ja PPG:n valmistusprosessissa.

Ovatko PEG ja PPG haitallisia?

Ne voivat olla haitallisia, jos niitä käytetään liikaa. Itse asiassa ne ovat tunnettuja siitä, että ne kertyvät elimistöön vuosien kuluessa, jääden soluihin ja elimiin. Kuten voimme arvata, mitä vähemmän niitä on kosmetiikassa, sitä parempi. Niiden haitallisuus johtuu niiden valmistuksessa käytettävissä myrkyllisistä aineista.

Miten välttää PEG:ä ja PPG:tä?

Useimmin käytetyt PEG- ja PPG-tyyppiset glykolit ovat onneksi hyvin tunnistettavissa. Yleensä niillä on "PEG/PPG" -etuliite, kuten esimerkiksi PEG-40 Sorbitan Disostearate, PPG-15 Stearate, tai "-eth" -pääte, kuten Laureth-8-Phosphate.

7. Alkoholit

Mitä ovat alkoholit?

Alkoholit muodostavat hyvin suuren ryhmän hiusten- ja vartalonhoitotuotteissa käytettävistä aineista. Hyvä uutinen on, että voimme löytää kymmeniä alkoholeja, jotka tuovat positiivista vaikutusta hiuksille ja päänahalle. Ne tunnetaan kyvystään kosteuttaa ja hoitaa hiuksia, samalla kun ne toimivat tärkeinä aineina emulsion sitomisessa. Tämäntyyppiset alkoholit kuuluvat polyhydroksy-, dihydroksy- ja pitkäketjuisten alkoholien ryhmiin. Ne luovat suojaavan kerroksen hiusten pintaan ja tekevät hiuksista pehmeät. Suosituin "hyvä" alkoholi on glyseriini.

Ovatko alkoholit haitallisia?

Valitettavasti on olemassa myös "huonojen" alkoholien ryhmä, jotka aiheuttavat voimakasta kuivumista. Ne voivat vahingoittaa hiuksia ja aiheuttaa päänahan allergioita. Nämä ovat kaikki yhdenhydroksiryhmän alkoholeja. Lyhyesti sanottuna ne vaikuttavat hyvin negatiivisesti hiuksiin, koska ne tekevät hiuksista merkittävästi heikompia, riistävät niiltä kiiltoa ja joustavuutta.

Miten välttää alkoholeja?

Ei ole tarpeen välttää näitä "hyviä" alkoholeja. Sen sijaan kannattaa opetella tunnistamaan haitalliset alkoholit, jotka voivat pahentaa hiusten kuntoa. Esimerkiksi tällaisia aineita ovat: Alcohol Denat/SD Alcohol, Benzyl Alcohol, Ethanol Alcohol, Grain Alcohol, Isopropanol Alcohol, Isopropyl Alcohol (IPA) ja Propanol Alcohol, mainitakseni muutamia.

Mistä voi löytää parabeenittomia ja silikonittomia kosmetiikkatuotteita?

On olemassa luettelo kosmetiikkatuotteista, jotka niiden ominaisuuksien ja tarkoituksen vuoksi eivät sisällä haitallisia, komedogeenisia tai ärsyttäviä aineita. Esimerkiksi seuraavat tuotteet:

  • Luonnolliset öljyt, jotka on suunniteltu hiusten ja (pääasiassa) päänahan hoitoon,
  • Yrttihauteet, jotka voidaan levittää päänahkaan ja hiuksiin,
  • Kosmeettiset savet - kun niitä sekoitetaan öljyjen ja/tai yrttihauteiden kanssa, ne luovat ravitsevia ja puhdistavia naamioita,
  • Hiusten saippuat - luonnolliset, vanhojen reseptien mukaan valmistetut saippuat sopivat sekä vartalon että hiusten hoitoon,
  • SLS-vapaat ja parabeenittomat shampoot, jotka ovat luonnollisia ja täysin turvallisia iholle (useimmissa tapauksissa nämä ovat ekotuotteita, sertifioituja ja usein täysin luomua).

Voit jakaa mielipiteesi artikkelista kanssamme.


Kommentit: #0


Lisää kommenttisi. Se julkaistaan moderaattorin hyväksynnän jälkeen.
Hiusnaamio keratiinilla
Risiiniöljy
Jojobaöljy
Arganöljy
Lämpösuojasuihke
Kasvoseerumi retinolilla
Tietosuojakäytäntö

Verkkosivustomme käyttää evästeitä, myös kolmansien osapuolten evästeitä ulkoisten työkalujen hyödyntämiseksi. Jos käyttäjä ei anna suostumustaan, käytetään vain välttämättömiä evästeitä. Voit muuttaa selaimesi asetuksia milloin tahansa. Annatko suostumuksesi kaikkien evästeiden käyttöön?

Tietosuojakäytäntö