Hiusten huokoisuus ja tavat määrittää se. Mitä tarkoittaa, että hiukset ovat huokoiset?

Hiusten huokoisuus ja tavat määrittää se. Mitä tarkoittaa, että hiukset ovat huokoiset?

Ilman hiusten rakennetta ja niiden tarpeiden tuntemusta hiusten öljyhoito ei ole läheskään niin tehokas kuin se voi olla. Avain täydellisen hiusöljyn löytämiseen, joka täyttää hiustesi tarpeet, on hiusten huokoisuuden tunteminen. Tiedätkö, kuinka huokoiset omat hiuksesi ovat? Vilkaise tätä artikkelia tutustuaksesi aiheeseen paremmin. 

Tehokkain hiustenhoito on se, joka vastaa hiusten tarpeisiin. Hiuksiin voivat vaikuttaa erilaiset ongelmat, ja ne liittyvät suoraan hiusten ulkorakenteessa tapahtuviin muutoksiin. Hiusten rakennetapa vaikuttaa suuresti niihin muutoksiin, joita hiuksissa tapahtuu. Luonnollisesti haitalliset tekijät, joille altistamme hiuksemme jatkuvasti, vaikuttavat myös hiustemme tilaan.

Vaikka sillä ei olekaan kovin paljon merkitystä, miten hiukset ovat rakentuneet, kun käsittelemme niitä vain shampoolla tai kevyellä hoitoaineella, tehokas hiusten öljyhoito edellyttää virheetöntä öljyn valintaa. Kaikki öljyt eivät palvele kaikkia hiustyyppejä. Kiharaisten hiusten hoidon tulisi poiketa rasvaisten hiusten hoidosta. Minkä hiusöljyn valita? Vastaus on, että se riippuu täysin hiuksistasi.

HIUSTEN ANANOMIA

Hiuspohjassamme on noin 100 tuhatta hiustuppea. Jokainen hiustuppi on koti hiussolulle, vaikka jokainen niistä ei kasvata hiusta. Hauska fakta on, että iholla on 180-350 karvaa yhtä neliösenttimetriä kohti.

Miten hius rakentuu?

Yleensä hius jakautuu kahteen osaan; juureen ja varteen. Tämä ensimmäinen osa sijaitsee dermiksen sisällä, sen ihonalaisessa kerroksessa. Hiusakseli on näkyvä osa, joka luonnollisesti sijaitsee ihon yläpuolella. Jos lueteltaisiin, mistä kerroksista hiusakseli rakentuu, ne olisivat medulla, korteksi ja kutikula. Kaksi viimeistä kerrosta on tehty keratiinista, joten tämän aineen merkitys hiustenhoidossa onkin valtava.

Korteksin tapauksessa se koostuu vahvoista pystysuorista keratiinikuiduista, jotka ympäröivät hiusta keskitetysti ja ovat vastuussa esimerkiksi sen joustavuudesta. Keratiini on proteiini, jolla on poikkeuksellisen korkea vastustuskyky vaurioita vastaan, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että hiukset olisivat vaurioitumattomat. Tämän välttämättömän rakennusaineen lisäksi hiuksissa on optimaalinen määrä vettä, jonka tulisi pysyä samassa kerroksessa hiusten terveyden säilyttämiseksi. Lisäksi hiuksissa on melaniinirakeita, jotka tuovat hiuksiin pigmentin, eli antavat hiuksille väriä.

Keratiinikerros sijaitsee hiusten uloimmassa kerroksessa. Se koostuu kovasoluista, joiden muotoa voidaan kuvata suomumaiseksi. Yleensä ne on järjestäytyneet 5-10 kerrokseen, jotka ympäröivät hiusta kuin kattotiilistä tehty kilpi. Niillä on suojaava tehtävä erilaisia vahingoittavia tekijöitä vastaan. Hiuskutikulat ovat kiinnittyneet toisiinsa sekä hiusakselin sisempiin kerroksiin öljyisten aineiden ansiosta. Tämän vuoksi EFA:n (Essential Fatty Acids, välttämättömät rasvahapot) syöttämistä hiuksille pidetään ehdottoman tärkeänä.

Mikä tekee hiuksista suojatut?

Kutikulan lisäksi hiuksia suojaa vaha- ja öljykerros, joka tunnetaan myös nimellä tali. Sitä erittyy talirauhasista hiustupiin, joista se työntyy ulos, ylläpitää keratiinisuojaa ja antaa hiuksille kosteutta. On myös syytä mainita, että ihmisen tali koostuu suurelta osin vapaista rasvahapoista.  

HIUSTEN HUOKOISUUS

Mitä tarkoittaa hiusten huokoisuus? Se on yksi hiuksiemme anatomisista ominaisuuksista. Se määrittelee sen aseman, jonka edellä mainitut hiuskutikulta ottavat kohti hiuskalvoa. Mielenkiintoista on, että kutikulat pystyvät muuttamaan asentoaan. Mitä avoimempia kutikulat ovat, sitä huonompi tilanne on meille. Kun kutikulat ovat laajalti auki, herkkä hiusydin jää suojaamatta, mikä johtaa hiusten nopeaan heikkenemiseen. Juuri tästä syystä hiusten huokoisuus määritellään kulmaksi, jossa kutikulat ovat koholla, tai mikä on yleisempää, hiusten vaurioitumisasteeksi.

Hiusten huokoisuuden tyypit

Erotamme kolme hiusten huokoisuutta:

 • matala huokoisuus (kutikulat ovat päällekkäin),
 • keskihuokoisuus (kutikulat ovat hieman koholla),
 • korkea huokoisuus (kutikulat ovat laajalti auki).

Kyseessä ei ole hiusten pysyvä ominaisuus, vaikka joissakin tapauksissa voidaankin todeta joitakin suhteita, kuten esimerkiksi se, että kiharat hiukset ovat yleensä erittäin huokoisia. Kaikissa muissa tapauksissa me itse määrittelemme hiuksiemme huokoisuustason. Itse asiassa sinun tarvitsee vain huolehtia hiuksista oikealla tavalla, jotta ne pysyvät terveinä ja säilyttävät alhaisen huokoisuutensa. Hiusten huokoisuus lisääntyy, kun hiuksia vahingoittavat tekijät, kuten paahtava aurinko, vaalennus, värjäys, lämpömuotoilu, jne. vaikuttavat niihin.

Mielenkiintoista on, että hiuksillamme voi olla erilaisia huokoisuustasoja riippuen hiusakselin osasta, jonka otamme tarkastelun kohteeksi - mitä lähempänä päätä, sitä alhaisempi hiusten huokoisuus on. Korkea huokoisuus on tyypillistä hiusten latvoille, jotka ovat alttiita kaksihaaraisille ja menettävät nopeasti kosteutta.

MITEN HIUSTEN HUOKOISUUSTASO MÄÄRITELLÄÄN?

Hiusten huokoisuus voidaan määritellä monin eri tavoin. Miten selvittää hiuksiemme rakenne? Tarkimman vastauksen saat käymällä joko trikologin vastaanotolla tai ammattikampaamossa, jossa hiukset voidaan tutkia mikroskoopilla. Läheltä katsottuna on helpompi määritellä kutikulien asento suhteessa hiuskalvoon. Jos sinulla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käydä trikologin luona, voit määritellä hiusten huokoisuuden itsekin.

Paljon hiuksiamme koskevaa tietoa on helppo saada vain tarkkailemalla niitä huolellisesti. Tarkastele seuraavia seikkoja:

 • Matala huokoiset hiukset (tyypillisiä aasialaiselle naiselle) ovat suorat, sileät, kiiltävät, raskaat ja volyymittömät; niiden muotoilu on hankalaa, ne imevät huonosti kosteutta ja niitä on suhteellisen vaikea saada kuivumaan pesun jälkeen;
 • Keskihuokoiset hiukset (tyypillisiä useimmille naisille) ovat heikot, niistä puuttuu kiiltoa ja kosteutta, ne ovat hieman aaltoilevat, ne ovat kosteina alttiita pörröisyydelle, hiukset halkeilevat ja haurastuvat helposti;
 • Korkea huokoiset hiukset (usein vaalennetut tai värjätyt) ovat erittäin vaurioituneet, karheat, mattapintaiset, hauraat, todella kuivat ja halkeilevat; niillä on taipumus ohentua sekä ne ovat alttiita staattiselle sähkölle ja pörröisyydelle.

Hiusten huokoisuustesti on melko hyödyllinen työkalu hiustyypin määrittelyssä. Sinun on vain vastattava muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen, jotka koskevat esimerkiksi sitä, kuinka kauan hiuksesi tarvitsevat aikaa kuivua, niiden yleistä kuntoa, hiusten latvojen kuntoa, muotoiluvaikeuksia jne. Kun testi on päättynyt, saat vastauksen, joka osoittaa hiusten tietyn huokoisuustason. Algoritmi pystyy suurella todennäköisyydellä määrittelemään hiustyypin hyvinkin tarkasti.

Miten hiusten huokoisuus voidaan tarkistaa kotona? Monet bloggaajat esittelevät kolme vähemmän tunnettua menetelmää, jotka eivät ole yhtä luotettavia ja voivat aiheuttaa vielä suurempia vaikeuksia hiusten huokoisuuden määrittelyssä. Näitä menetelmiä ovat muun muassa:

 • Vesitesti, joka perustuu siihen, että 1-2 cm:n hiuspala laitetaan lasilliseen raikasta vettä ja tarkkaillaan, kuinka nopeasti hius imee vettä itseensä (runsashuokoiset hiukset hukkuvat nopeimmin);
 • Kookospähkinätestissä tarkkaillaan, miten hiukset reagoivat, kun ne päällystetään puhtaalla kookosöljyllä (runsashuokoisista hiuksista tulee pörröisiä ja ne näyttävät huonoilta);
 • Jauhotesti on menetelmä, jossa kammattuihin ja irtonaisiin hiuksiin ripotellaan jauhoja ja tarkistetaan, kuinka paljon jauhoja jää hiuksiin (erittäin huokoiset hiukset keräävät suurimman osan jauhoista).

HIUSTEN HUOKOISUUS JA HIUSTEN ÖLJYHOITO

Miksi on niin tärkeää tietää hiusten huokostyyppi? Kuten tämän artikkelin alussa mainittiin, hiusten huokoisuus on avaintietoa. Tarkka tieto hiuksiemme tilasta edistää suuresti hiusten asianmukaista hoitoa ja helpottaa niille sopivan öljyjen valintaa, joiden tarkoituksena on palauttaa hiustemme terveys. Huomautamme, että vääränlainen öljy on nopein tapa huonontaa hiusten kuntoa.

Mikä hiusöljy valita?

Hiukset suosivat erilaisia hoitomenetelmiä, kunhan ne sopivat niiden huokoisuuteen. Esimerkiksi matla huokoisille hiuksille sopii hyvin, kun öljyhoito kestää pitkään, vaikka hiuksia on helppo rasittaa liikaa. Korkea huokoiset hiukset puolestaan vaativat lyhyitä, mutta syviä öljyhoitoja tai happamia hiustenpesuja, jotta kutikulat sulkeutuvat. Sekä hiustenhoidon että öljyjen on kuljettava käsi kädessä hiusten rakenteen kanssa. Mikä hiusöljy on paras?

Hiusten huokoisuudesta riippuen hiusöljyjen tulisi vaihdella, koska:

 • matala huokoiset hiukset reagoivat hyvin pienimolekyylisiin kasviöljyihin, jotka sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja; niiden molekyylit voivat tunkeutua hiuksiin läpäisemällä tiiviisti päällekkäiset kutikulat (esimerkiksi palmuöljy, kookosöljy, karitevoi, babassuvoi, cupuacuvoi, joita on paljon Nanoil for Low Porosity Hair -hiusöljyn koostumuksessa);
 • keskihuokoisissa hiuksissa tarvitaan kasviöljyjä, joiden molekyylit ovat hieman suurempia ja joissa monityydyttymättömät rasvahapot, kuten omega-7- ja omega-9-rasvahapot, ovat hallitsevassa asemassa (jojobaöljy, macadamiaöljy, pellavansiemenöljy, seesamiöljy, kurpitsansiemenöljy, marulaöljy, riisiöljy, joista osa sisältyy Nanoil for Medium Porosity Hair -hiusöljyyn);
 • korkea huokoiset hiukset vaativat syväravintoa, joka saadaan kasviperäisistä öljyistä, joiden molekyylit ovat suuria ja jotka sisältävät eniten monityydyttymättömiä rasvahappoja, eli omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (arganöljy, manteliöljy, esikkoöljy, puuvillaöljy, sokeriöljy, viinirypäleensiemenöljy, joista suurin osa rikastaa Nanoil for High Porosity Hair -hiusöljyn koostumusta).

Voit jakaa mielipiteesi artikkelista kanssamme.


Kommentit: #0


Lisää kommenttisi. Se julkaistaan moderaattorin hyväksynnän jälkeen.
Hiusnaamio keratiinilla
Risiiniöljy
Arganöljy
Lämpösuojasuihke
Jojobaöljy
Tietosuojakäytäntö

Verkkosivustomme käyttää evästeitä, myös kolmansien osapuolten evästeitä ulkoisten työkalujen hyödyntämiseksi. Jos käyttäjä ei anna suostumustaan, käytetään vain välttämättömiä evästeitä. Voit muuttaa selaimesi asetuksia milloin tahansa. Annatko suostumuksesi kaikkien evästeiden käyttöön?

Tietosuojakäytäntö