Vaikka päässämme on tuhansia hiuksia, emme tiedä, kuinka paljon informaatiota kukin hius sisältää. Mitä kaikkea et vielä tiedä hiuksista?
Hiuksiin liittyviä hauskoja faktoja on sadoittain. Emme tiedä niistä puoliakaan, ellemme käsittele hiuksia säännöllisesti ja ammattimaisesti. Osa alla luetelluista tiedoista ei varsinaisesti vaikuta päivittäiseen hiustenhoitoosi, mutta ne voivat muuttaa tapaa, jolla katsot hiustenhoitoa. Todellisuudessa odotamme usein mahdottomia kosmetiikkatuotteilta, joita käytämme hiuksiin. Kohta opit, miksi jotkut tuotteet toimivat, kun taas toiset eivät tee mitään. Ymmärtääksesi hiuksiasi paremmin, tutustu siis näihin hauskoihin faktoihin, jotka saattavat jopa yllättää sinut. Tässä ovat hiusten anatomiaa ja hoitoa koskevat salaisuudet.
Lyhyesti sanottuna jokainen hius koostuu kahdesta osasta, jotka ovat hiuspohjan yläpuolella sijaitseva karva ja tyvi, joka sijaitsee ihossa sijaitsevassa hiustupessa. Karva koostuu kolmesta kerroksesta: pinnasta (ulkoinen), kuoresta (keskellä) ja ydin (sisällä). On mielenkiintoista, että ohuessa hiuksessa ei ole lainkaan sisintä kerrosta, joten siinä on tyhjä tila, jossa paksulla hiuksella on sisäkuori. On tärkeää ymmärtää, että eri hiustyypeillä on erilainen muoto poikkileikkauksesta katsottuna. Havainnollistuksena suorat hiukset ovat pyöreät, aaltomaiset hiukset ovat ellipsin muotoiset, kiharat hiukset näyttävät litistetyltä soikiolta, pörröiset hiukset ovat maksan muotoiset, ja fil-kiharat hiukset (voimakkain kihara) muistuttavat croissantia.
Ainoa hiuksen osa, joka elää, on hiussolmu. Se on paikka, jossa kaikki prosessit, jotka ovat vastuussa esimerkiksi hiusten kasvusta, tapahtuvat. Muu osa hiuksista on kuollutta ja koostuu sitkeästä, sarvimaisesta keratiinisolukosta.
Kieltämättä keratiini on hiusten päärakennusaineena oleva proteiini. Koko hiuksesta 85 % koostuu juuri tästä proteiinista. Terveen hiuksen tulisi kuitenkin koostua myös noin 10 % vedestä, minkä vuoksi hiusten kosteuttaminen on niin tärkeää. Loput rakennusaineet ovat mineraaleja, lipidejä (jotka yhdistävät keratiinisoluja) sekä pigmentti - melaniini, joka on vastuussa hiusten värin antamisesta.
Kasvokarvat kasvavat nopeimmin. Pääkarvojen keskimääräinen kasvuvauhti on 1 cm kuukaudessa. Luonnollisesti hiusten enimmäiskasvuvauhti riippuu monista tekijöistä, sekä ulkoisista että sisäisistä, joten tämä indikaattori voi vaihdella eri ihmisillä. Toisena mielenkiintoisena faktana on se, että vyötärölle ulottuvien hiusten saaminen kestää 7-8 vuotta siitä hetkestä, kun hiukset ajetaan kaljuksi. Lisäksi tutkimusten mukaan aasialaisilla on nopeimmin kasvavat hiukset, eurooppalaisilla on kohtuullisesti kasvavat hiukset ja afrikkalaisten hiusten uskotaan kasvavan hitaimmin. Yleisesti ottaen miesten hiukset kasvavat nopeammin kuin naisten, eikä tämä ole luultavasti naisille kivaa kuultavaa. Mielenkiintoista on, että hiusten nopein kasvuvauhti näkyy kesällä.
Kyseessä on yksi myytti, johon monet ihmiset uskovat. Valitettavasti ei ole mitään näyttöä siitä, että tämä uskomus olisi totta. Todettakoon siis lopullisesti, että trimmauksella ei ole mitään vaikutusta hiusten kasvuun. Se, millä sen sijaan on vaikutusta, on hiussolujen toiminta.
Hiukset eivät kasva kuoleman jälkeen, ja selitys tähän on yksinkertainen. Kun organismi ei ole enää elossa, kaikki solunjakautumisprosessit pysähtyvät. Monesti voi syntyä vaikutelma, että vainajan hiukset ovat pidemmät, mutta tämä on vain illuusio, joka syntyy hiuksia lähellä olevien kudosten supistumisesta.
Karvatupet muodostuvat kolmannella synnytystä edeltävällä kehityskuukaudella. Lisäksi on syytä mainita, että vauva on koko raskauden ajan jatkuvassa kosketuksessa äidin hormonien kanssa, joiden pitoisuus on korkea. Luonnollisesti tämä vaikuttaa merkittävästi vastasyntyneen hiusten kasvuun. Lisäksi se, onko vauvalla syntymän jälkeen hiukset, riippuu myös muun muassa perimästä sekä etnisestä alkuperästä. Useimmissa tapauksissa ensimmäiset hiukset putoavat pian syntymän jälkeen.
Jokaisella ihmisellä on syntyessään tietty määrä karvatuppia. Tätä määrää voidaan tietysti lisätä esimerkiksi hiustensiirron kaltaisten kirurgisten toimenpiteiden ansiosta. Hiusten paksuudesta puhuttaessa blondeilla ihmisillä on eniten hiuksia, punatukkaisilla vähiten ja ruskeatukkaisilla keskimääräisesti. Luonnollisesti osa karvatupista voi olla passiivisia. Tämä tarkoittaa sitä, että oikeanlaisella hoidolla voimme herättää nukkuvat hiustupet ja edistää uusien hiusten kasvua. Ihmisen hiusten keskimääräinen määrä on 100-150 tuhatta. On myös arvioitu, että 1 cm2 ihoa sisältää 150-170 karvaa.
Ei, eivät kasva. Jokaisella hiuksella on oma elinkaarensa, ja se on erilainen silmäripsien, kasvokarvojen ja päässä kasvavien hiusten kohdalla. Viimeksi mainituista hiuksista puhuttaessa ne säilyvät kasvuvaiheessa 2-7 vuotta. Luonnollisesti hiusten elinikä riippuu monista tekijöistä, kuten karvatuppien kunnosta, sukupuolesta jne. Keskimäärin 9 hiusta 10:stä on kasvuvaiheessa. Samaan aikaan 10 % hiuksista on kuolleita, ja uudet hiukset työntävät ne pian ulos karvatupista. Koko elämänsä aikana karvatuppi kasvattaa 20-30 hiusta.
Hiustenlähtö on täysin luonnollinen prosessi, joka liittyy hiusten elinkaareen. Menetämme keskimäärin 80-100 hiusta päivässä, mutta eri lähteiden mukaan luvut vaihtelevat. Voimme joka tapauksessa puhua liiallisen hiustenlähdön tai kaljuuntumisen aiheuttamasta ongelmasta, kun menetämme enemmän kuin 100 hiusta päivässä.
Monet syyt vaikuttavat hiustenlähdön kasvuun. Usein se liittyy johonkin sairauteen, kuten esimerkiksi kilpirauhasongelmiin, syöpään, anemiaan ja erilaisiin infektioihin. Voimme myös menettää hiuksia runsaasti antibioottikuurin, kivennäisaineiden (rauta, sinkki) puutteen, vaihdevuosien tai andropaussin sekä stressin, ehkäisyhoidon, raskauden ja nautintoaineiden käytön seurauksena. Emme useinkaan ole edes tietoisia siitä, että kaljuuntumisen alkuvaiheet voivat johtua laihduttamisesta, epäasianmukaisesta ruokavaliosta (liian vähäisestä tai sen rajuista muutoksista) tai vääränlaisesta hoidosta ja muotoilusta, joka tarkoittaa liian raskaiden ja rasittavien kosmetiikkatuotteiden käyttöä, jotka eivät vastaa hiusten tarpeita.
Raskaus tai tarkemmin sanottuna raskauteen liittyvät hormonit ovat yksi syy siihen, miksi hiukset putoavat. Kun nainen on raskaana, estrogeenitaso on todella korkea ja se laskee nopeasti lapsen synnyttyä. Tämä äkillinen hormonipudotus johtaa runsaaseen hiustenlähtöön.
Yksi useimmin toistuvista hiuksiin liittyvistä hauskoista faktoista on niiden kestävyys. Terve ja paksu hius on vahvempi kuin halkaisijaltaan samanlainen kuparilanka ja kestää 250 gramman kuorman. Mainittakoon, että keskipitkä hius painaa 1/1000 grammaa. Hiuksen kestävyys liittyy sen vastustuskykyyn mekaanisia, biologisia ja kemiallisia tekijöitä vastaan.
Yksi hiusten fyysisistä ominaisuuksista on niiden joustavuus ja kimmoisuus. Terve hius pystyy venymään 10 % normaalista pituudestaan, eikä tämä vaikuta haitallisesti sen rakenteeseen. Märkä hius venyy itsestään, ja se menettää kimmoisuutensa, kun se altistuu lämmölle. Lisäksi tämä hiusten venyvyys ja kimmoisuus riippuu siitä, kuinka paljon vettä ne pystyvät imemään ympäristöstä.
On tärkeää ymmärtää, että luonnolliset punaiset hiukset kuuluvat vain 4 prosentille koko ihmisväestöstä. Tieto hiuksista on kirjattu geeneihin, ja molempien vanhempien on välitettävä se, vaikka heidän ei tarvitse olla punatukkaisia. Myös tämä punapää-geeni on usein uinuva, koska se häviää aina muiden hiusvärien myötä. Vaikka punatukkaisia ihmisiä on vaikea löytää, tämäntyyppiset ihmiset saavat nauttia hiustensa luonnollisesta väristä pidempään kuin muut, koska punaiset hiukset harmaantuvat hitaammin.
Karvoitus täyttää kaksi erittäin tärkeää tehtävää, jotka ovat lämmönsäätely ja suojaaminen, mutta ihmisillä nämä toiminnot ovat kuitenkin rajoittuneet huomattavasti. Pääkarvat tarjoavat edelleen suojaa ja pitävät lämpötilan oikealla tasolla, mutta useimmissa tapauksissa hiuksia pidetään vain kaunistavina tekijöinä.
Terveillä hiuksilla on melko hyvin kehittynyt kyky imeä vettä. Raporttien mukaan hius pystyy "kuluttamaan" 30 prosenttia koko hiusmassansa edestä vettä. Juuri tästä syystä märät hiukset ovat paljon painavammat kuin kuivat hiukset. Mitä vaurioituneempi hius on, sitä suuremman määrän vettä se voi tietysti imeä itseensä. Valitettavasti se on haitaksi.
Vaikka hairologia saattaakin vaikuttaa sopivammalta nimeltä hiusten tutkimukselle, hiusten ja hiuspohjan ongelmien diagnosointia ja hoitoa käsittelevä lääketieteen ala juontaa juurensa kreikan kielen sanasta trikhos, joka tarkoittaa hiuksia.
Kommentit: #0